Ελληνοτουρκικά

Επιχειρούν στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας: Μνημόνιο συνεργασίας Άγκυρας-Τιράνων - Η Τουρκία στέλνει όπλα & χρήματα

Πρωτοφανή κινητικότητα καταγράφεται στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αλβανία. Φυσικά το σχέδιο Ερντογάν είναι ξεκάθαρο. Σκοπός της Άγκυρας είναι η πιθανή περικύκλωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από την πλευρά του Ιονίου σε μια πιθαν ''πολεμική κρίση'' Τουρκίας και Ελλάδος.

Αυτό τον ρόλο θα παίξουν οι Αλβανοί με τον καλύτερο τρόπο μιας και οι Τούρκοι τους το ανταποδίδουν με την ολόπλευρη στήριξη τους στο υπό εξέλιξη σχέδιο της δημιουργίας της ''Μεγάλης Αλβανίας''. 

Από την μία έχουμε την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και από την άλλη Τουρκίας-Αλβανίας. 

Όλο αυτό το σχέδιο των Τούρκων εντάσσεται σε ένα ακόμα πιο μεγαλόπνοο τουρκικό σχέδιο που αφορά τον “έλεγχο” των περιοχών από την Α.Θράκη, στη Νότιο Βουλγαρία (Τουρκογενείς), στα Σκόπια έως και την Αλβανία, για την ουσιαστική στρατηγική περικύκλωση της χώρας μας.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συμφώνησαν οι δύο χώρες 

Το Αλβανικό Κοινοβούλιο, επικύρωσε τη συμφωνία χρηματοοικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία και ταυτόχρονα και το πρωτόκολλο οικονομική βοήθειας της Άγκυρας προς τα Τίρανα.

Σύμφωνα με αλβανικά και τουρκικά δημοσιεύματα η συμφωνία και το πρωτόκολλο χρηματοδοτικής βοήθειας, που θα συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση των αλβανικών Ένοπλων Δυνάμεων, εγκρίθηκαν από το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο συνεργασίας και φιλίας με την Τουρκία.

Η συμφωνία συνεργασίας αποσκοπεί στον καθορισμό των αρχών σχετικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προμηθευτεί η Αλβανία, αγαθά και υπηρεσίες για στρατιωτικούς σκοπούς αποκλειστικά όμως από την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα το πρωτόκολλο εφαρμογής στοχεύει στον καθορισμό των αρχών εφαρμογής της οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί από την Τουρκία, στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού της, προς την Αλβανία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, Τίρανα και Άγκυρα είχαν υπογράψει το σχέδιο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας για το 2020, προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Τα τουρκικά ιδρύματα παρέχουν συνεχή βοήθεια στην Αλβανία σε διάφορους τομείς, συμβάλλοντας στον εφοδιασμό και αναβάθμιση της δυνατότητας των αλβανικών Ε.Δ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ