Παναγιωτόπουλος
Ελληνοτουρκικά

Παναγιωτόπουλος: "Οι Τούρκοι ετοιμάζουν προκλήσεις, είμαστε έτοιμοι"

Ο Υπουργός Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μίλησε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα σε απογευματινή συνέντευξη, λίγες ώρες μετά από τις διαδοχικές προκλήσεις της Τουρκίας με υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου και απόπειρα προώθησης μεταναστών στη Λέσβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΥΕΘΑ ξεκίνησε λέγοντας πως δεν υπάρχει «καμία ψευδαίσθηση» από ελληνικής πλευράς, ο Έβρος ήταν μόνο η αρχή, η Τουρκία, καιρού επιτρέποντος, θα επιστρέψει στις ελληνικές θάλασσες με την τουρκική ακτοφυλακή να συνεχίζει το επικίνδυνο «παιχνίδι» με τους μετανάστες.

«Ο συναγερμός παραμένει» τόνισε ο κ Παναγιωτόπουλος, «υπάρχουν πληροφορίες πως η τουρκική δραστηριότητα θα αυξηθεί με το πέρας του κορονοϊού, αλλά θα είμαστε έτοιμοι».

«Η πανδημία έχει επηρεάσει τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι φανερό, η παρουσία τους είναι συνεχής αλλά μειωμένη, εμείς θα θέλαμε να σταματήσει τελείως».

Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε σε προσωπική συνομιλία που είχε με τον Ακάρ κατά την τελευταία ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση που είχαν οι δύο Υπουργοί Άμυνας, «συζητήσαμε με τον Τούρκο ομόλογο μου και με ενημέρωσε για την ματαίωση μίας εκ των μεγαλύτερων τουρκικών ασκήσεων στη Μεσόγειο. Αυτές οι άτυπες συζητήσεις γίνονται συχνά, εγώ από πλευράς μου του ευχήθηκα όλα να πάνε καλά και του υπενθύμισα πως σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρχει ηρεμία και σχέση καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, στις 15:18, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τα Ψαρά και τα Αντίψαρα στα 23.000 πόδια. Η Άγκυρα επιχειρεί να υποβαθμίσει την ελληνική άμυνα σε αέρα και θάλασσα, ωστόσο έως τώρα οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας αντιμετωπίζουν κατά πάγια τακτική τις τουρκικές ενέργειες, αποδεικνύοντας πως η "οχύρωση" των συνόρων μας παραμένει πανίσχυρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα των Τούρκων, διά της Ακτοφυλακής τους, να υποστηρίξουν την απόπειρα λέμβου με μετανάστες να περάσουν στα ελληνικά ύδατα και να αποβιβαστούν σε ελληνικό έδαφος. Η απόπειρα των Τούρκων εκδηλώνεται στην περιοχή της Μυτιλήνης.

Κουμουτσάκος: Καλεί για ενίσχυση της Frontex

Τηλεδιάσκεψη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης τέθηκε η παρουσία της FRONTEX και των επιχειρήσεών της στο Αιγαίο και τον Έβρο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Οι δύο πλευρές τόνισαν την πολύ καλή συνεργασία της Ελλάδας με τον Οργανισμό και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής της, ενόψει της πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τουρκικές ακταιωροί έχουν εντοπιστεί να συνοδεύουν λέμβους με μετανάστες και πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συμπεριφορά που διαμορφώνει απαράδεκτη πρακτική και συνιστά σαφή παραβίαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε την θετική συμβολή της ενεργού παρουσίας της FRONTEX και των RABITs κατά την πρόσφατη ένταση που προκάλεσε η Τουρκία στον Έβρο, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ