Ελληνοτουρκικά

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο εν μέσω πανδημίας - Ασκήσεις με πραγματικά πυρά κατά επίγειων στόχων πραγματοποιεί η Άγκυρα

Προετοιμάζεται εντατικά εν μέσω πανδημίας το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στο Αιγαίο, διεξάγοντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά κατά επίγειων στόχων, θέλοντας να προσομοιώσει ύποπτα σενάρια κατά του ελληνισμού σύμφωνα και με τις εξαγγελίες περί ερευνών στην Α.Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή μειώνει στο ελάχιστο τις κινήσεις του ο τουρκικός στρατός στην Συρία.     

Του Γ. Μοτσάκου - Ειδικός σε θέματα Άμυνας

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει "Εκπαίδευση Προετοιμασίας Επιχειρήσεων" στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρθηκε φρεγάτες και άλλα πλοία του τουρκικού ναυτικού πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά σε στόχους επιφανείας και επίγειους στο Αιγαίο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες και εκτιμήσεις φέρουν την τουρκική πλευρά να ενεργοποιεί ξανά την περιβόητη επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου, με σκοπό να προσδώσει μια κάποια νομιμότητα σε ότι πιθανόν έχει σχεδιάσει στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες.

Το πιο περίεργο όμως είναι ότι το ίδιο τουρκικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, η μετακίνηση του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού και των μονάδων του σε ζώνες λειτουργίας στη Συρία έχει περιοριστεί ήδη στο ελάχιστο, εκτός εάν κριθεί κάτι απολύτως απαραίτητο.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο αναφέρεται: "Έχει δοθεί εντολή  προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η είσοδος και έξοδος των μονάδων μας  σε περιοχές στην Συρία θα γίνεται με την άδεια του ανώτατου Διοικητή Στρατού και επομένως η κίνηση του προσωπικού και των μονάδων έχει μειωθεί στο ελάχιστο, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. "

Μέλη της ειδικής μονάδας χημικού, βιολογικού, πυρηνικού και ραδιολογικού πολέμου (CBRN) έχουν οριστεί για να απολυμάνουν τα οχήματα που επιστρέφουν από τη Συρία στην Τουρκία, ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ.

Ενώ λοιπόν ο Τούρκοι στο “καυτό πεδίο” της Συρίας διακόπτουν τα πάντα, στο Αιγαίο η κατάσταση είναι σαν να μην συμβαίνει τίποτα και οι τουρκικές ναυτικές ασκήσεις συνεχίζονται κανονικά.

Πριν λίγες ώρες η Άγκυρα ανακοίνωσε γεωτρήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα συμπεριλαμβάνοντας πιθανότατα και περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο σχεδιασμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 προβλέπεται "καυτό" καθώς η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εκτονώσει την κρίση που βιώνει σε διάφορους τομείς στο εσωτερικό της, αλλά και τις ήττες σε Συρία και Λιβύη. Προφανείς στόχοι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η Τουρκία πλήττεται σοβαρά από τον κορονοϊό, ενώ η εκτίμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πως τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνει το καθεστώς Ερντογάν και διαπιστώνεται αδυναμία διαχείρισης της κρίσης.

Θα στρέψουν λοιπόν πιθανόν όλη την προσοχή τους οι νεο-Οθωμανοί στο Αιγαίο διότι εκεί στόχευαν πάντα, προετοιμάζοντας πιθανόν μια καλοστημένη ενέργεια κατά της Ελλάδος τους επόμενους μήνες, αλλά θα τους αναμένουν και πάλι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες τους νίκησαν στον Έβρο και αυτό όπως φαίνεται “πόνεσε” πάρα πολύ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ