Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Σκιά" του Oruc Reis οι ΕΔ: Ελληνικό κατασκοπευτικό "χτένισε" περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη-Κύπρο

Ελληνικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Embraer ERJ-145H AEW & C (κωδικός 374 - διακριτικό OURAN11) έκανε σήμερα το πρωί μια αποστολή επιτήρησης πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, αναζητώντας πιθανότατα την παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου Oruc reis και των δύο πολεμικών πλοίων που το ακολουθούν.

Μιλάμε για μια τεράστια έκταση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης την οποία έχει βάλει στο μάτι η Άγκυρα απειλώντας με έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας καθώς συνεχίζει την πορεία του το σεισμικό σκάφος Oruç Reis, που αναζητά φυσικό αέριο σε περιοχές κοντά στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ενώ η χώρα μας παλεύει με την δύσκολη μάχη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το τουρκικό πλοίο έχει ναυτική συνοδεία δύο Φρεγάτες και δύο πλοίων υποστήριξης, έφτασε πρόσφατα όπως αναφέραμε, στα 50 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, παίζοντας με τα νεύρα της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει την διενέργεια ερευνών για φυσικό αέριο Νότια της Κρήτης προκαλώντας το κοινό αίσθημα στην χώρα μας.

Μια τέτοια πρόκληση κρίνεται από ειδικούς αμυντικούς αναλυτές ως πιθανή, λόγω και της πολύ άσχημης κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας, την στιγμή μάλιστα που η τουρκική οικονομία στην κυριολεξία παραπαίει και όλοι οι δείκτες πλησιάζουν στο “κόκκινο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου, καθώς πιστεύει ότι το πλοίο θα μπορούσε να προκαλέσει ένα διεθνές περιστατικό ενώ η ημερήσια διάταξη στο εσωτερικό της Ελλάδος είναι προσηλωμένη σταθερά στην εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19.

Ταυτόχρονα οι Τούρκοι, όπως αναφέραμε και πρόσφατα έστειλαν και UAV κατά μήκος στο Αιγαίο, αλλά στο δικό τους FIR, ενώ είχαμε πτήση κατασκοπευτικού και στα Κατεχόμενα. 

Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τις προκλήσεις στον Έβρο, όπου οι συνεχείς έφοδοι των μεταναστών δείχνουν να υπακούουν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπερισπασμού της Άγκυρας με στόχο το νότιο Αιγαίο.

Η αναθεωρητική Τουρκία, τόσο με την υπογραφή του MoU με τη Λιβύη όσο και με την έκδοση κάποιον πρόσφατων NAVTEX, μας έχει προϊδεάσει για τις προθέσεις της. Η Ελλάδα ορθά και ψύχραιμα και με σχέδιο κάνει αυτό που οφείλει στα μέτρα των δυνατοτήτων των ελληνικών δυνάμεων, παρακολουθώντας από πολύ κοντά τις τουρκικές κινήσεις.
 
Δεν υπάρχει πάντως χειρότερη στιγμή εκτιμάται στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ η Άγκυρα λόγω της πανδημίας δεν έχει να περιμένει τίποτα από τυχόν έσοδα από τον τουρισμό, και πιθανόν να τα παίξει όλα για όλα στην Α.Μεσόγειο για να ρεφάρει ο Τούρκος πρόεδρος στο εσωτερικό της χώρας που “βράζει” λόγω των απωλειών σε Συρία-Λιβύη, της ανεργίας, της πείνας και φυσικά του νέου φονικού ιού.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ