Ελληνοτουρκικά

Τι σχεδιάζει ο Ερντογάν; - Η Τουρκία κατασκευάζει περιπολικά σκάφη για αποστολές τύπου SARS στο Αιγαίο - Ετοιμάζει αντεπίθεση η Ελλάδα

Το Ares 35 FPB είναι ένα νέο σκάφος με μέγιστη ταχύτητα 35kt και εμβέλεια 160 ναυτικών μιλίων και θα κατασκευαστεί με σύνθετα υλικά ενισχυμένα με άνθρακα, διαθέτοντας επίσης δύο εσωτερικούς πετρελαιοκινητήρες.

Ο Utku Alanc, Διευθύνων Σύμβουλος της Ares Shipyard, δήλωσε: «Το έργο αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη παραγωγή σκαφών στην ναυπηγική ιστορία της Τουρκίας , το σχέδιο προβλέπεται να διαρκέσει πέντε χρόνια».

Η εταιρεία σκοπεύει να παραδίδει έξι σκάφη κάθε δύο μήνες. Τα FPBs θα χρησιμοποιηθούν για αποστολές SAR και άλλες αποστολές που σχετίζονται με την ασφάλεια στη θάλασσα σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα  αμφισβητεί εδώ και καιρό το δικαίωμα της Ελλάδος για έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο με έναν εκ των πιο επιθετικών τρόπων, που εμπεριέχει με σαφήνεια τις μόνιμες Τουρκικές αιτιάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τις παράνομες διεκδικήσεις στο Αρχιπέλαγος.

Εκτιμάται πως οι προκλήσεις θα κλιμακωθούν εκ νέου σε αέρα και θάλασσα, ενώ σοβαρή απειλή αποτελεί και το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ελλάδας.

Το τουρκικό λιμενικό σώμα αναβαθμίζεται κατακόρυφα με την τοποθέτηση του οπλικού συστήματος (STAMP), σε δεκαεννέα ήδη υπάρχοντα σκάφη, τα οποία μετατρέπονται αυτόματα σε ταχύπλοα πολεμικά πλοία τα οποία θα έχουν την δυνατότητα «ναυτικών επιχειρήσεων».  

Την ίδια περίοδο η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα, έχει εξοπλίσει δεκάδες σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής με τηλεχειριζόμενα σταθεροποιημένα βάθρα πολυβόλου (STAMP) 12,7mm της Aselsan.

Το σύστημα που αναπτύχθηκε από την Aselsan, διαθέτει πολυβόλα τοποθετημένα σε ένα πυργίσκο, ο οποίος διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης, ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων και ελέγχου των όπλων.

Το αυτοκινούμενο σύστημα πολυβόλων με την ονομασία STAMP, λειτουργεί ημέρα και νύχτα, κάτω από τις πιο  δυσμενείς συνθήκες ορατότητας. Έχει την δυνατότητα προσδιορισμού των στόχων που δεν δύναται να προσδιορίζονται δια γυμνού οφθαλμού και με αυτόματη αναγνώριση εξασφαλίζει την αποτελεσματική καταστροφή του στόχου.

Η πλατφόρμα με το οπλικό σύστημα πραγματοποιεί βολές ακριβείας μέσα στο βεληνεκές ων πολυβόλων, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την δυνατότητα  των σκαφών του τουρκικού λιμενικού σε κανονικά ταχύπλοα πολεμικά σκάφη. 

Επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα ήδη ναυπηγεί 4 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης για το σκοπό αυτό, ενώ εφόσον διέλθουμε τον στενωπό της πανδημίας, θα ακολουθήσουν και άλλα προγράμματα από ελληνικά ναυπηγεία.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ