Ελληνοτουρκικά

Έριξε ''ρουκέτα'' δυτικό ΜΜΕ: ''Ο Ερντογάν αμόλησε χιλιάδες μετανάστες μετά το πράσινο φως του Τραμπ''

Η παράσταση που παίζει τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την μεταναστευτική κρίση είναι, σε μεγάλο βαθμό, το αποτέλεσμα του “ελευθέρου”, που έλαβε από τον Τραμπ τον περασμένο Οκτώβριο όταν αποσύρθηκαν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία, αναφέρει το άρθρο.

Η Iveta Cherneva γράφει για την ασφάλεια, την πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιωσιμότητα, πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο "Τραμπ, ευρωπαϊκή ασφάλεια και Τουρκία" (2020).

“Γράφοντας από τη Βουλγαρία, θυμάμαι ότι όταν ο Λευκός Οίκος διατύπωσε την ανακοίνωση της 6ης Οκτωβρίου, που ανέφερε ότι, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσύρονταν από τη Συρία δια μέσου Τουρκίας, πολλοί από τους συμπατριώτες μου συνειδητοποίησαν ότι τίποτα καλό δεν θα βγει από αυτήν την κίνηση”, τόνισε η ίδια.

“Ο Ερντογάν εισήλθε στη Συρία ως σουλτάνος και άρχισε να υλοποιεί τα σχέδια του. Πριν από αρκετές ημέρες, διακήρυξε μάλιστα στο κόμμα του ότι η Συριακή επαρχία Ιντλίμπ ήταν τώρα τουρκική επικράτεια. "Είμαστε τώρα οι οικοδεσπότες", είπε.

Οι 33 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στη Συρία όμως, ήταν ένα μεγάλο χτύπημα και ταυτόχρονα ένα μικρό τίμημα για τα τεράστια κέρδη που προσδοκά να λάβει ο Ερντογάν εκεί.

Οι φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου εμπεριέχουν την αναμονή βοήθειας από το ΝΑΤΟ στη Συρία και είναι αλαζονικές, όπως το βέτο της χώρας του στο αμυντικό σχέδιο της Συμμαχίας για τα Βαλτικά Κράτη και την Πολωνία, εκβιάζοντας το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί την ονομασία των Σύριων Κούρδων του YPG, ως τρομοκρατική οργάνωση. Αυτές είναι τουρκικού τύπου τακτικές εκβιασμού.

Η Τουρκία δεν θα πάρει ποτέ άμεση στρατιωτική βοήθεια από το ΝΑΤΟ στη Συρία. Είναι επίσης γνωστό ότι η Άγκυρα θα πρέπει να ξεχάσει το άρθρο 5 σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με την Συρία, λόγω Ρωσίας φυσικά.

Η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στη Συρία, όχι το αντίστροφο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το άρθρο 4 και οι διαβουλεύσεις είναι πολλές ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Ένας εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι 100.000 πρόσφυγες κατευθύνονται τώρα προς την ΕΕ.

Όταν σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα (Συρία-Λιβύη) ο Ερντογάν απέτυχε παταγωδώς, τότε αναγκαστικά στράφηκε στην λύση των μεταναστών. Αυτή είναι η παράσταση που παρακολουθούμε.

Δεν θα αναφερθώ καν στη συμφωνία για τους πρόσφυγες μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θα προσπαθήσει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της ΕΕ και Τουρκίας, κάτι που έπραξε τη Δευτέρα και θα συνεχίσει να πράττει τις επόμενες ημέρες.

Όταν εξετάζουμε τη νέα μεταναστευτική κρίση που ξετυλίγεται πλέον στην πόρτα μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα κίνητρα του Ερντογάν και το γεγονός ότι ο Τραμπ του έδωσε το πράσινο φως.

Παρεμπιπτόντως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε σε τηλεφωνική κλήση περισσότερη υποστήριξη στον Ερντογάν.

Οι αρχηγοί των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ συναντήθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό χθες στον Έβρο, αλλά αυτό δεν ήταν παρά μια συμβολική συνάντηση. Η πραγματική κατανομή του διαλόγου δεν είναι μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της Ελλάδας, αλλά είναι αλλού.

Τα σχέδια του Ερντογάν ωστόσο, εμπεριέχουν πολλές δραματικές σκηνές στα σύνορα της Ελλάδος και της ΕΕ. Αναπόφευκτα, θα υπάρξει ανθρώπινος πόνος. Η προπαγάνδα της Τουρκίας θα κάνει όμως τη μεγαλύτερη εμφάνιση της.

Το τελευταίο επεισόδιο με τους μετανάστες στην Ελλάδα/Ευρώπη θα τελειώσει όταν θελήσει ο Ερντογάν όμως και μόνον αυτός.

Σήμερα, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι «εκατομμύρια» πρόσφυγες θα εισέλθουν στην Ευρώπη. Δεν μιλάμε όμως για εκατομμύρια. Αρκετοί χιλιάδες πρόσφυγες και αρκετοί θάνατοι θα είναι περισσότερο από αρκετοί για να επιτύχουν ό,τι σκοπεύει να κάνει ο Ερντογάν, να ταπεινώσει δηλαδή την ΕΕ”, καταλήγει η ίδια.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μ.Μπορίσοφ παίζοντας τα δικά του παιχνίδια με τον Τούρκο πρόεδρο μίλησε για βάρβαρες πρακτικές στο Έβρο, (και όπως και ο Σέρβος ομόλογος του Α.Βούτσις), νομίζουν ότι θα την γλυτώσουν από τα οθωμανικά σχέδια της αδίστακτης ελίτ που κυβερνά την Τουρκία, αλλά σύντομα, θα έρθει και η δική τους σειρά.

Καλό θα είναι να ανοίξουν οι ίδιοι όμως και κανένα βιβλίο ιστορίας, για να δουν ότι τις ίδιες ακριβώς μεθόδους (ασύμμετρο πόλεμο το ονομάζουμε σήμερα) εξασκούσαν και οι Οθωμανοί πρόγονοι του Ερντογάν και πριν 500 χρόνια, για να καταλάβουν τα χριστιανικά έως το κόκκαλο Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ