ΜΟΕ
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Συνδιαχείριση" στο Αιγαίο επιβάλλουν οι Τούρκοι: "Να μας παίρνετε τηλέφωνο όταν βγάζουμε μαχητικά"

Κωμικοτραγικά ήταν τα αιτήματα της τουρκικής αντιπροσωπείας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμποστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας. Εκτός του ότι στις σοβαρές παρατηρήσεις των Ελλήνων στρατιωτικών δεν υπήρξε καμία αντίδραση, οι Τούρκοι μας προτείνουν... να τους παίρνουμε τηλέφωνο όταν βγάζουν παράνομα τα μαχητικά τους στο Αιγαίο.

Φυσικά η ελληνική αντίδραση ήταν απαξιωτική, ενώ τονίστηκε ότι η άμυνα της εθνικής κυριαρχίας με αναχαιτίσεις και άμεση ανταπόκριση στις τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστεί, παρά τα άλογα αιτήματα της Άγκυρας.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που ήρθαν στην Αθήνα για έναν ακόμη γύρο συζητήσεων,άφησαν άφωνους τους Έλληνες στρατιωτικούς με τα θέματα που έθεσαν προς συζήτηση και τις αντιδράσεις που είχαν σε ζητήματα όπως αυτά των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν είναι ότι στο Αιγαίο υπάρχει ήδη…συνδιαχείριση, κάτι που φυσικά δεν ίσχυει. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση, είναι πως ενώ οι Έλληνες στρατιωτικοί με σαφήνεια και με επιχειρήματα τους έθεσαν το θέμα των παραβιάσεων και της άρνησης των Τούρκων να καταθέτουν σχέδια πτήσης για τα μαχητικά τους, στο Αιγαίο η τουρκική απάντηση ήταν: "Να μας παίρνεται τηλέφωνο στο Εσκί Σεχίρ να σας ενημερώνουμε για όποια πτήση θέλετε"! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι αναφέρονταν στην “κόκκινη τηλεφωνική γραμμή” που υπάρχει εδώ και χρόνια και συνδέει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα με το Εσκί Σεχίρ. Μόνο που αυτή η “κόκκινη γραμμή” υπάρχει για επικοινωνίες σε περιπτώσεις κρίσεων που προκαλούνται από κάποιο ατύχημα ή άλλο απρόβλεπτο γεγονός. Τώρα, τελείως απαξιωτικά ζητούν να τους παίρνουμε τηλέφωνο για να επιβεβαιώσουν τις παραβιάσεις.

Η "πρόταση" των Τούρκων αντιμετωπίστηκε με ανάλογο απαξιωτικό τρόπο από την ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το Militaire. Η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη ήταν ότι οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι έχουν “βαφτίσει”, εντελώς παράνομα, περιοχή κοντά στη Χίο ως “πεδίο βολής” τους.

Τα "αιτήματα" των Τούρκων:

 • Να μην τους αναχαιτίζουμε
 • Ακόμη κι αν γίνονται αναχαιτίσεις, αυτές δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν οπλισμένα μαχητικά
 • Να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας
 • Να μην δεσμεύουμε περιοχές του Αιγαίου για τα υποβρύχια μας
 • Να μην “λοκάρουμε” τα πολεμικά τους πλοία
 • Να μην πετάνε μαχητικά μας πάνω από τα πλοία τους
 • Να μην δεσμεύουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα περιοχές για ασκήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι απαντήσεις σ΄ όλα αυτά ήταν πολύ εύκολες για την ελληνική αντιπροσωπεία:

 • Αναχαιτίσεις θα συνεχίσουν να γίνονται
 • Τα όρια ασφαλείας συστηματικά και επίτηδες παραβιάζονται από τους Τούρκους που θέτουν διαρκώς σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων. Για του λόγου το αληθές οι Έλληνες στρατιωτικοί αναφέρθηκαν σε πολύ σοβαρό περιστατικό παρενόχλησης πτήσης αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion του ΠΝ που πετούσε σε μεγάλο ύψος στο Αιγαίο. Το περιστατικό έγινε στις 16 Ιανουαρίου και δεν είναι το μοναδικό.
 • Δεσμεύσεις περιοχών για τα υποβρύχια μας θα κάνουμε ανάλογα με το πως κρίνει το ΠΝ
 • Πολεμικά πλοία τους δεν “λοκάρονται” αλλά παρακολουθούνται 

Οι Έλληνες στρατιωτικοί από την πλευρά τους εκτός από το θέμα των παραβιάσεων στον αέρα, έθεσαν στους Τούρκους το ζήτημα των ελέγχων εμπορικών πλοίων που τουρκικά πολεμικά πλοία, σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικών συμφερόντων, τις παράνομες NAVTEX, τα μεθοριακά επεισόδια που προκαλούν στον Έβρο και μια σειρά άλλων ζητημάτων, χωρίς βέβαια να υπάρξει λογική και τεκμηριωμένη απάντηση από την τουρκική πλευρά.

Έχει σημασία ακόμη και το ποιος ήταν επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας. Πρόκειται για τον Τούρκο αξιωματικό ο οποίος μαζί με πέντε ακόμη είχαν αιχμαλωτιστεί για λίγο από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ στη Λιβύη! Ήταν μέλος της στρατιωτικής αποστολής των Τούρκων στη Λιβύη και οι δυνάμεις του Χάφταρ είχαν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ