Ελληνοτουρκικά

Μας κάνουν υποδείξεις! Τούρκος πρεσβευτής: Να μην γίνονται κινήσεις που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να είναι σε διαρκή διάλογο και θα πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον με τρίτους» δηλώνει ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Αναφορικά με την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε μνημόνιο κατανόησης για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα τονίζει: "Επί σειρά ετών συμβουλεύαμε να μη γίνονται κινήσεις που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας (και των Τουρκοκυπρίων) στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι οι θέσεις της Άγκυρας για τις θαλάσσιες ζώνες λαμβάνουν υπόψη τους το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία που το ακολουθεί.

Υποστηρίζει, ακόμη, ότι η ΕΕ δεν έχει λόγο στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ τάσσεται υπέρ της συνέχειας του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας, λέγοντας ότι η διαμάχη για τις θαλάσσιες ζώνες δεν είναι ικανός λόγος να διακοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών. «Πρέπει να αντιμετωπίζετε τους γείτονές σας ως γείτονες και όχι ανταγωνιστές ή αντιδίκους ή, ακόμα χειρότερα, ως αντιπάλους» αναφέρει χαρακτηριστικά προς την ελληνική πλευρά.

«Μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες». Τι περιλαμβάνει και κατά πόσο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών;

Επί σειρά ετών συμβουλεύαμε να μη γίνονται κινήσεις που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας (και των Τουρκοκυπρίων) στην Ανατολική Μεσόγειο. Απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη. Δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή. Ομοίως, η Λιβύη έχει επίσης μία από τις μεγαλύτερες ακτές της περιοχής. Έτσι, για να μιλήσουμε για μια δίκαιη διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι δύο χώρες, εκ φύσεως, έχουν λόγο και ρόλο να διαδραματίσουν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών δίκαιης οριοθέτησης βάσει του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Αυτό περιλαμβάνει ένα «μετά τη διευθέτηση» νησί της Κύπρου - χωρίς να προδικάζουμε πώς θα είναι η τελική συμφωνία.

Ο κ. Οζουγκερκίν απαντά και σε ερωτήματα όπως γιατί η Τουρκία κλιμακώνει τις ενέργειές της αλλά και για το αν υπάρχουν προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ