Ελληνοτουρκικά

Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Πότε και γιατί συγκαλείται


Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός,  θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα, Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με αντικείμενο την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών.

Με εντολή Μητσοτάκη συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την κρίσιμη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.

«Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Συμβούλιο θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

 

 

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συστάθηκε με τον νόμο υπ΄ αριθμ. 3132 / 9.4.2003 [ΦΕΚ τ.Α΄ φ. 84 / 11.4.2003], σε εφαρμογή της πρόνοιας της παρ. 4 του άρθρου 82 του Συντάγματος.

Πρόκειται για ένα όργανο, συμβουλευτικό της κυβέρνησης, επεξεργαζόμενο θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής.

Στην πράξη, δίδεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση επί των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερησίας διάταξης.

Η σύνθεση του Συμβουλίου καθώς και οι προϋποθέσεις για τον ορισμό των μελών του περιγράφονται στο άρθρο 1 του εν λόγω ιδρυτικού νόμου, ενώ ο τρόπος σύγκλησης και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του προβλέπεται από το άρθρο 3 του ιδίου νόμου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι συζητήσεις και τα κάθε είδους [κυρίως ενημερωτικά] έγγραφα είναι απόρρητα [παρ. 5 άρθρου 3].

Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία των συζητήσεων, αυτή αφορά –κυρίως– τα εκάστοτε θέματα αιχμής που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Εν προκειμένω, θα συζητηθεί η τουρική προκλητικότητα η οποία είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...