Ελληνοτουρκικά

Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Που θα συναντηθούν Μητσοτάκης – Ερντογάν

Η κρίσιμη σύνοδος των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ καθώς και οι επιμέρους συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Ουάτφορντ, 25 χιλιόμετρα από το Λονδίνο στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων «The Grove».

Μεταξύ αυτών θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ερντογάν η οποία θα γίνει στις 16:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος αφού ολοκληρωθούν οι κύριες εργασίες της Συνόδου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπό τη Γερμανία και τη Γαλλία σκοπεύουν να προειδοποιήσουν τις ΗΠΑ ότι δεν θα δεχθούν να τους αντιμετωπίζει ως εταίρους ήσσονος σημασίας.

Παρά τις κατηγορίες που εκτόξευσε και πάλι χθες Τρίτη ο Τραμπ, ότι οι εταίροι του δεν ξοδεύουν τόσα χρήματα όσα οι ΗΠΑ για τις αμυντικές τους δαπάνες, η Ευρώπη, η Τουρκία και ο Καναδάς θα τονίσουν σήμερα πως συνολικά θα έχουν δαπανήσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2024.

«Εφόσον επενδύουμε χρήματα και θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter, προσθέτοντας ότι σήμερα «θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρώπης».

Ανάμεσα σε αυτά αναμένεται να περιλαμβάνεται η πρόταση το ΝΑΤΟ να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή και πιθανόν στην Αφρική, αν και Βερολίνο και Παρίσι θα πρέπει πρώτα να λάβουν τη στήριξη των εταίρων τους ώστε μια ομάδα «σοφών» να καταρτίσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας.

Στην τελική τους ανακοίνωση οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να διατηρήσουν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ χάρη στην οποία η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να γίνει σύντομα το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Για πρώτη φορά οι ηγέτες των 29 χωρών θα αναφερθούν «στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις» που εγείρονται από την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, ενώ θα δεσμευθούν να διασφαλίσουν «την ασφάλεια των επικοινωνιών μας, περιλαμβανομένου του G5».

Όμως οι σημερινές συζητήσεις δεν αναμένεται να είναι εύκολες.

Στις χθεσινές συναντήσεις των ηγετών κυριάρχησε η αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ και Μακρόν για το μέλλον του ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιτίθεται και στη Γερμανία κατηγορώντας την ότι δεν δαπανά αρκετά για την άμυνα.

Πηγή: skai.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ