Ελληνοτουρκικά

Συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης για ΑΟΖ: Εσπευσμένη συνάντηση Ερντογάν-Αλ Σαράντ - Ολοταχώς προς κρίση


Toυ Ανδρέα Μουντζουρούλια

To πρώτο βήμα για ανακήρυξη ΑΟΖ έγινε πριν λίγες ώρες μεταξύ Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης. Πρόκειται για μία εξέλιξη που φέρνει εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και που επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα.

Από την στιγμή που η χώρα μας δεν συνάπτει άμεσα συμφωνία με Αίγυπτο και Κυπριακή Δημοκρατία, η Άγκυρα μας προλαβαίνει, τινάζοντας τα πάντα στον αέρα. Αυτό που ενδιαφέρει την Άγκυρα είναι να μην ανακαλυφθούν οι τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων που θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν δυτικά και νότια της Κρήτης.

Mόλις χθες το Πενταπόσταγμα σας ανέφερε, ότι οι δύο πλευρές επισπεύδουν τις διαδικασίες την στιγμή που ο Χαφτάρ προελαύνει στη Τρίπολη, με Αξιωματούχους της ισλαμιστικής Κυβέρνησης της Τρίπολης να μεταβαίνουν εκτάκτως στην Άγκυρα.

Τουρκία και Τρίπολη συντονίζουν τις προσπάθειές τους με σκοπό να κερδίσουν τον Χαφτάρ και εν συνεχεία να ανακηρύξουν παρανόμως ΑΟΖ. Αυτός είναι ο ξεκάθαρος στόχος του Ερντογάν και θα πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Φαγιέζ Αλ Σαράντ στην Άγκυρα

Η συνάντηση είχε διάρκεια 2 ωρών και ελάχιστα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για προφανής λόγους.

Στην ανακοίνωση των Τούρκων αναφέρονται μόνο τα εξής:

«Υπογράψαμε με την Κυβέρνηση της Τρίπολης Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία, ενώ ταυτόχρονα, υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεννόησης για τη θάλασσα, κάτι που απορρέει από το διεθνές δίκαιο».

Τα μνημόνια συμφωνίας αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πάνε για ανακήρυξη ΑΟΖ τάχιστα και η Αθήνα απλά... κοιμάται, ξεκάθαρα λόγια!

Μάλιστα πολλά ΜΜΕ και λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα στη Τουρκία, αναφέρουν πως Τουρκία-Λιβύη μπλόκαραν τα σχέδια της Ελλάδας. Όλα αυτά συνιστούν άκρως επικίνδυνες καταστάσεις, περιμένουμε αντίδραση της Κυβέρνησης. 

«Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

 

https://twitter.com/trthaber/status/1199791175630278657?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/TyrannosurusRex/status/1199931112887324673?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/metesohtaoglu/status/1199919578056462336?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ