Ελληνοτουρκικά

Ρεζιλίκι για τους Τούρκους! - Προπαγάνδα & απειλές με το Oruc Reis που είναι "δεμένο" στην Αττάλεια- (Βίντεο-Εικόνες)

Μπορεί να τουρκικά μέσα ενημέρωσης να προπαγανδίζουν πως το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Oruc Reis, αναχώρησε το βράδυ της Τετάρτης και κατευθύνεται προς τη Μερσίνα, όμως η ιστοσελίδα Marine Traffic, έχει... αντίθετη άποψη, αφού το δείχνει "δεμένο" στην Αττάλεια.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν την άθλια προπαγάνδα με σκοπό την… εσωτερική κατανάλωση, ωστόσο όταν έρχεται η στιγμή, δείχνουν να κάνουν πίσω, αφού ούτε πτήση του Ακάρ πάνω από την ελληνικό εναέριο χώρο υπήρξε, ούτε «θερμό επεισόδιο» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό πλοίο έφτασε στην Αττάλεια στις 29 Αυγούστου και αναμένεται να αναχωρήσει για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μόλις λάβει εντολή.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η Τουρκία έχει επιταχύνει τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται όπως σχεδιάστηκε ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου ενώ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού Σινώπης έχει τερματιστεί. Σε συνέντευξή του στο Μπλούνμπεργκ, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε επιταχύνει τις έρευνες φυσικού αερίου», αναφέροντας ότι το ερευνητικό πλοίο Barbaros εργαζόταν στην περιοχή για 5-6 χρόνια και ότι η Τουρκία ενίσχυσε το νηολόγιό της με δύο γεωτρύπανα, ενώ έστειλαν στην περιοχή και το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

«Από την αρχή λέμε ένα πράγμα, δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τ/κ κοινότητας στο νησί, δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία τετελεσμένων», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε, δε, ότι «δεν είμαστε μόνο εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, για τις έρευνες στο νότο είναι και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «θέλω να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε στην υφαλοκρηπίδα μας τις έρευνές μας για πηγές υδρογονανθράκων οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Για την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε «επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας μας».

Ο Φατίχ Ντονμέζ διευκρίνισε πως τον περασμένο Ιούλιο η τ/κ πλευρά υπέβαλε μια πρόταση στην ε/κ πλευρά για κοινή εξόρυξη και διαμοιρασμό φυσικού αερίου στη βάση ενός δίκαιου διαμοιρασμού, αλλά »δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν απάντησε θετικά»».

«Εμείς αυτή την πρόταση τη στηρίζουμε. Ακόμη και αν η ΕΕ και οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν δίνουν θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση με συγκεκριμένο τρόπο, δηλώνουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η πρόταση. Είναι ωφέλιμο αυτή η πρόταση να ληφθεί σοβαρά από την ‘ε/κ διοίκηση’», είπε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορεί να επανέλθει ξανά στο τραπέζι η πρόταση, ο Τούρκος Υπουργός είπε «ασφαλώς μπορεί να επανέλθει». Υποστήριξε πως αν το 2005 είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν σήμερα μεγάλο μέρος αυτών των προβλημάτων δεν θα υπήρχε.

«Αλλά η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ από παλιά συνεχίζει τη ρητορική και τις ενέργειες απορριπτισμού και αποκλεισμού. Έχουμε δηλώσει πως αν έρθουν στο τραπέζι ως εγγυήτριες δυνάμεις, η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση και η Βρετανία, μπορούμε να προσφέρουμε θετική στήριξη στη διαδικασία. Μακάρι αυτή τη πρόταση να την λάβουν σοβαρά», ανέφερε.

Εκβιασμοί Ερντογάν

Όλα αυτά τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε έναν ακόμα ωμό εκβιασμό, τονίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ πως αν θα έχουν στήριξη και βοήθεια στο θέμα των προσφύγων θα ανοίξουν τις «πύλες».

«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας» είπε ο τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει.

«Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε..

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ