Ελληνοτουρκικά

Εκτάκτως στη Σμύρνη ο Ακάρ: Επιθεώρησε την Στρατιά Αιγαίου - Δείτε εικόνες


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Τουρκίας. Αιγαίο και Α. Μεσόγειος βρίσκονται στομ στόχαστρο του Ερντογάν και πλέον τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο.

Βέβαια δεν χρειάζεται φόβος. Εάν οι Τούρκοι κάνουν το λάθος, τότε η απάντηση των Ελληνικών ΕΔ θα είναι ισοπεδωτική.

Πριν από λίγο, ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ, πραγματοποίησε μαζί με τον Nαύαρχο Adnan Ozbal επιθεώρηση στην περίφημη Στρατιά του Αιγαίου με έδρα την Σμύρνη.  

Η επίσκεψη δεν είναι τυχαία, αλλά έχει πολλούς συμβολισμούς. Αιχμή του δόρατος της τουρκικής επιθετικότητας και επεκτατικότητας στο Αιγαίο είναι η περίφημη Στρατιά του Αιγαίου με έδρα την Σμύρνη.

Η στρατιά του Αιγαίου ήταν από τη αρχή της ίδρυσης της σταθερά προσανατολισμένη προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά με μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύει και τον επιθετικό της χαρακτήρα σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι έγινε για την άμυνα της Μικράς Ασίας.

Σήμερα η Στρατιά του Αιγαίου έχει εξελιχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά σώματα της Τουρκίας. Εκτός από τον αποβατικό στόλο περιλαμβάνει την 57η ταξιαρχία πυροβολικού με έδρα το προάστιο Μπουρνόβα στην Σμύρνη, την 19η ταξιαρχία πεζικού με έδρα το Αδραμύττιο, απέναντι από την Λέσβο, την 11η ταξιαρχία μηχανοκινήτου πεζικού με έδρα το Ντενιζλί, νοτιοανατολικά της Σμύρνης, την 3η εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα την Αττάλεια και την πρώτη εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα την Μαγνησία, βόρεια της Σμύρνης.

Παράλληλα στην δικαιοδοσία του επιτελείου Ναυτικού περιλαμβάνεται η διεύθυνση αποβατικού στόλου με έδρα την Φώκαια και την Σμύρνη, μια ταξιαρχία κομάντος του ναυτικού με έδρα την Φώκαια και την Σμύρνη, το αρχηγείο στόλου στον ναύσταθμο του Ακσάζ (απέναντι από τα Ίμια) και το αρχηγείο υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων με έδρα επίσης την Σμύρνη. Από όλα αυτά τα στοιχεία φαίνεται καθαρά ο επιθετικός χαρακτήρας της στρατιάς του Αιγαίου, απέναντι ακριβώς από τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η Άγκυρα σχεδιάζει κάτι το επόμενο διάστημα και όπως αποκάλυψε νωρίτερα το Πενταπόσταγμα, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς στο ναύσταθμο του Ακσάζ έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Η συγκέντρωση των δυνάμεων αυτών συνέπεσε χρονικά με την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, για την αποστολή ενός ακόμη σκάφους του «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο, όπως γράφει η «Realnews».

Αν και το τουρκικό σκάφος, παρά τις ανακοινώσεις Cavusoglu, ακόμη δεν έχει βγει στο Αιγαίο, η κινητικότητα που παρουσιάζει ο τουρκικός στόλος δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νούμερο ένα σενάριο, που απασχολεί τους επιτελείς έχει να κάνει με το Καστελόριζο και την ενδεχόμενη τουρκική παρουσία πέριξ του νησιού, όπου πάντως υπάρχει ενισχυμένη δύναμη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ UAV

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «άτυπος» πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας στον αέρα του Αιγαίου, καθώς η Άγκυρα στέλνει συνεχώς κατασκοπευτικά και UAV, ενώ τουρκικά μαχητικά προσπαθούν να διχοτομήσουν το Αιγαίο και να αναιρέσουν την ελληνική κυριαρχία.

Το ζήτημα των UAV πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς το κόστος σε σχέση με την απογείωση ενός μαχητικού είναι μηδαμινό, ενώ εξαφανίζεται σχεδόν και το ρίσκο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Δείτε τον χάρτη:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ