Ελληνοτουρκικά

Πολεμικά σενάρια στο τραπέζι του Ερντογάν – Γιατί θεωρούνται επικίνδυνες για την Ελλάδα οι μέρες μετά την 29η Ιουνίου

Εύλογη ανησυχία επικρατεί για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στο τραπέζι του οποίου βρίσκονται ακόμη και πολεμικά σχέδια, αν οι γεωπολιτικές και διεθνείς εξελίξεις διευκολύνουν μία τέτοια κίνηση.

Παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα υποβαθμίζει τη διακήρυξη της Συνόδου των χωρών του Νότου της ΕΕ, λέγοντας πως δεν έχει την παραμικρή αξία.

Στην Αθήνα είναι έντονη ανησυχία ως προς το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η Τουρκία, εκ νέου να εκμεταλλευθεί μία περίοδο μετάβασης και προσωρινού κενού εξουσίας στην Ελλάδας, σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews.

Η ένταση αναμένεται κλιμακωθεί τον Ιούλιο, όταν το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ» θα φτάσει στην ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει αυξήσει κατακόρυφα την κατασκοπευτική της δραστηριότητα στο Αιγαίο και ενισχύσει τις επίλεκτες μονάδες της στο Ακσάζ, στη Μούγκλα, στο Κας και στην Αττάλεια.

Καθώς οι τουρκικές προκλήσεις αυξάνονται καθημερινά, ένα θερμό επεισόδιο ή απλά ένα ατύχημα είναι πλέον, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενους πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους στην Αθήνα ένα ορατό ενδεχόμενο.

Εξαιρετικά κρίσιμο για τις εξελίξεις θεωρείται από διπλωματικές πηγές το διάστημα μετά την 29η Ιουνίου 2019 γιατί τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την αγορά των S – 400 και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Αν και σε δηλώσεις του ο Erdogan ξεκαθάρισε πως οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν ήδη αγοραστεί από την Τουρκία, στην Άγκυρα δεν θεωρούν τη ρήξη με τις ΗΠΑ τελειωμένη υπόθεση.

Κρίσιμη η συνάντηση Trump - Erdogan

Καθοριστική αναμένεται να είναι η συνάντηση του Erdogan με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump στο περιθώριο της Συνόδου των G20 (28-29 Ιουνίου) στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Η Τουρκία καλλιεργεί προσδοκίες, πως για το θέμα μπορεί να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο κορυφής, καθώς στις εργασίες της Συνόδου θα πάρει μέρος και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, πως μέχρι τότε η Άγκυρα θα αποφύγει να οδηγήσει τη σύγκρουση στα άκρα.
Σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις Erdogan αναμένεται να διαδραματίσει και το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ενώ πριν από τη συνάντηση Trump – Erdogan το θέμα των S-400 αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar με τον Αμερικανό ομόλογό του, Patrick Shanahan στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσει η προετοιμασία για την παράδοση των μαχητικών F-35.

Επικίνδυνο το διάστημα, μετά την 29η Ιουνίου

Το διάστημα μετά τις 29 Ιουνίου και ειδικά εφόσον έχει επέλθει η ρήξη ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους, θεωρείται από διπλωματικές πηγές ως το πλέον επικίνδυνο για την Ελλάδα. Ένας λόγος είναι ότι ο Erdogan, που θα βρεθεί υπό την πίεση αμερικανικών οικονομικών αλλά και στρατιωτικών κυρώσεων (π.χ. διακοπή παράδοσης ανταλλακτικών για τα οπλικά συστήματα), θα πρέπει να κάνει μία αποφασιστική κίνηση για να αποκαταστήσει το πληγωμένο γόητρό του στο εσωτερικό.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει και σε κάποια επιθετική ενέργεια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή του Καστελόριζου, κάτι που θα καθιστούσε αναγκαία την ελληνική απάντηση με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό για την κλιμάκωση της κρίσης.

Οι ανωτέρω διπλωματικές πηγές θεωρούν μία κίνηση του Erdogan κατά της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα πολύ πιθανό σενάριο, αφού η εναλλακτική της εκδήλωσης μίας επιθετικής πρωτοβουλίας στη Συρία είναι σαφώς πιο δύσκολη για τους Τούρκους, αφού κινδυνεύουν απευθείας απέναντι στους Αμερικανούς (στην περιοχή του Ευφράτη), είτε να έλθουν σε ρήξη με τους Ρώσους (στο Ιντλίμπ).

Ένα στοιχείο που καθιστά αυτή την ενέργεια πιθανή είναι ότι οι ακραίοι εθνικιστικοί και αντιδυτικοί κύκλοι στην Τουρκία, που έχουν ισχυρά ερείσματα πλέον στο στράτευμα, θεωρούν πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα και την Κύπρο για να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα και βλέπουν μία κίνηση σε βάρος της Αθήνας ως «αντίποινα στην Ουάσινγκτον».

Αν εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο διάστημα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έως ότου αναλάβει πλήρως η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σαρώνουν τα πάντα στο Αιγαίο

Τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι καταγράφουν με τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη όλες τις κινήσεις του ελληνικού Στόλου, που έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο για προγραμματισμένη άσκηση.

Η Τουρκία έχει δείξει από τις αρχές του χρόνου τις διαθέσεις της.
Από την 1η Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 32 υπερπτήσεις, με το Φαρμακονήσι και τις Οινούσσες να έχουν την πρωτιά.

Τις προηγούμενες ημέρες οι παραβιάσεις ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς την Τρίτη (11/6) έφτασαν τις 99.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ εκτιμώντας την κατάσταση, αναφέρουν ότι, πρόκειται για ενέργειες που δείχνουν ότι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε».

Σε ό, τι αφορά το «ιππικό», δηλαδή την αμερικανική παρέμβαση την οποία πολλοί υπολογίζουν, επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι κατηγορηματικοί και σύμφωνοι με τη γραμμή Αποστολάκη:
«Μέχρι να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση, θα είμαστε μόνοι μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Διακήρυξη της ΕΕ για Αιγαίο και Κύπρο δεν έχει καμία αξία για εμάς

Απορρίπτει η Τουρκία την Διακήρυξη της Συνόδου των χωρών του Νότου περί καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Απειλητικό μήνυμα και στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, η Τουρκία στέλνει σαφές μήνυμα και στην Κύπρο αναφέροντας πως οποιαδήποτε συμφωνία για γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο είναι άκυρη, εάν δεν συμπεριλαμβάνεται και η Άγκυρα.

Απειλεί και τις ΗΠΑ με αντίποινα...

Την ίδια στιγμή, εξίσου επιθετικός ήταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ και απέναντι στις ΗΠΑ.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω για τους S-400.
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να είμαστε ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο έθνος» είπε ο Cavusoglu, αναφέροντας μάλιστα πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για αυτήν την απόφαση της, τότε η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Μητσοτάκης: Με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεννόησης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Αυτή, όπως είπε, θα είναι η προσέγγισή του ως προς τις ελληοτουρκικές σχέσεις.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε όιτ η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει έμπρακτα την αυτοπεποίθησή της με την Τουρκία, σε ένα πλαίσιο συννενόησης, διεθνούς δικαίου και των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη και όχι μόνο» και πως «με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, με καλή διάθεση αλλά και αυτοπεποίθηση».

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία: Σεβαστείτε το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο – Καμία υποχώρηση

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία διά στόματος τόσο του προέδρου Erdogan όσο και του υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος επιθεώρησε τον ελληνικό στόλο.

Ο κ.Παυλόπουλος αφού αναφέρθηκε στο αξιόμαχο και στην ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού για την υπεράσπιση της επικράτειας και των συνόρων μας, επεσήμανε ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.
Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
«Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.

Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ» είπε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτή.

Διότι, η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους.
Ως προς την υπεράσπιση αυτών των θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση.
Η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.

Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα: Δεν ανεχόμαστε από κανέναν να μας απειλεί

«Οι απρόβλεπτοι γείτονες έχουν αρχίσει ξανά με τη ρητορική αλλά και με ενέργειες να προκαλούν, πρώτα στην Κύπρο, και λένε ότι θα ανέβουν και προς την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και δυνατή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες, το σθένος τους είναι υψηλότερο από ποτέ. Και οι συμμαχίες της χώρας είναι ισχυρότερες από ποτέ. Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, όπως δεν απειλούμε κανέναν έτσι δεν ανεχόμαστε και κανέναν να μας απειλεί».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τον περασμένο Αύγουστο που η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, «είναι μια χώρα που ανήκει στους Έλληνες, αλλά είναι και μία χώρα ελεύθερη και ισχυρή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ