Ελληνοτουρκικά

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για Αιγαίο-Α.Μεσόγειο - Α.Τσίπρας: "Διαρκής ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία"

Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με τη γείτονα είναι διαρκής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισημαίνει τον κίνδυνο πυο ελλοχεύει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τους Τούρκους είναι εμφανές πως τα πράγματα είναι σοβαρά.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έρχεται μια μέρα μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, οι οποίες και ήταν στην ίδια γραμμή. Οι κινήσεις των Τούρκων απασχολούν όλο και περισσότερο την κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επιπλέον κλιμάκωση.

Έκανε λόγο για έναν απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία, που πολλές φορές εξωτερικεύονται, όπως είπε.

Συνεπώς, έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα -τόνισε- επίσης να χτίζουμε συμμαχίες, μάλιστα στο σημείο αυτό υπογράμμισε την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ, θυμίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμπαραστάθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον υπογράμμισε τις τριμερείς συμμαχίες που έχει συγκροτήσει η χώρα μας με χώρες της περιοχής.

Καταφέραμε να χτίσουμε πλέγμα σταθερότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά: όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να συννενοηθούμε, μόνο η Τουρκία λέει «δεν συζητώ» και κάνει κατά το δοκούν προκλητικές ενέργειες. Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πως είναι αδιέξοδη η τακτική της Άγκυρας, που δεν θα βοηθήσει τα σχέδιά της, και στο τέλος της ημέρας ο κ. Ερντογάν θα το συνειδητοποιήσει.

Πάντως την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ήταν στην Αθήνα για συζητήσεις για τα ΜΟΕ, αφού και εκείνοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, συμπλήρωσε.

ΥΠΑΜ: Στόχος με ΜΟΕ η αποφυγή θερμού επεισοδίου

Τη θέση ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί μέσω της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να κρατήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθεί ένα απευκταίο και για τις δύο πλευρές θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Κατά την χθεσινή επίσκεψή του στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, όπου μίλησε για την εξέλιξη των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και τα προβλήματα των εργαζομένων ενόψει των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εξεύρεση νέων επενδυτών, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Όπως σημείωσε, στόχος της σχετικής συζήτησης είναι με την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «να καταφέρουμε να χαμηλώσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να σταματήσει η ανησυχία μήπως προκύψει κάποιο ατύχημα και προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανεξέλεγκτο».

Όπως ανέφερε, το πνεύμα της συγκεκριμένης συζήτησης μεταξύ των Επιτροπών είναι θετικό, ενώ γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται για την τελευταία συνάντηση. «[Ο]ι συναντήσεις θα συνεχιστούν. Η δική μας επιτροπή μπορεί να χρειαστεί να πάει στην Τουρκία και βλέπουμε. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό τον δίαυλο και η προσπάθεια θα είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», σχολίασε ο κ. Αποστολάκης.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ για τις εν εξελίξει συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε ότι «μοιραζόμαστε –τουλάχιστον έτσι φαίνεται– την αγωνία να βρούμε κάποιο τρόπο να μειωθούν οι εντάσεις και τα προβλήματα».

«Η πρώτη κίνηση που κάναμε όταν είχαμε συναντηθεί ήταν ότι αποφασίσαμε να ορίσουμε αυτές τις επιτροπές, μία από τη μεριά τη δική του και μία από τη δική μου. Τους δώσαμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, όπως σας είπα και προηγουμένως, και ελπίζουμε ότι θα προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ