Ελληνοτουρκικά

Στα ύψη η ένταση: Δυτικά της Μήλου η τουρκική Φ/Γ Σαλίχ Ρέις, από κοντά το ΠΝ - Παράνομη NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου!

Συνεχίζονται οι Τουρκικές προκλήσεις και σήμερα, με το ΠΝ να βρίσκεται σε εγρήγορση. Έτσι λοιπόν, σνεχίζεται η τουρκική ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, με εκτέλεση σεναρίων πολέμου και κρίσεων στη θάλασσα, αλλά και με τη δοκιμή και χρήση όλων των εγχώριων οπλικών συστημάτων.

Ανάμεσα στα σενάρια που θα λάβουν χώρα στην Ανατ. Μεσόγειο, είναι και άσκηση για την αντιμετώπιση πιθανής επίθεσης σε τουρκική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων του νότου, αντιναύαρχο Χασάν Οζγιούρτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, την πρώτη μέρα της άσκησης τα πλοία της Τουρκίας ασκήθηκαν σε σενάρια άμυνας σε επίθεση τρομοκρατών, την δεύτερη ασκήθηκαν σε βολές πυροβόλων στον κόλπο του Ξηρού και την τρίτη μέρα ασκήθηκαν στην άμυνα ενάντια σε επιθέσεις αεροσκαφών.

Το πρωί της Πέμπτης η Τουρκία εξέδωσε και μια παράνομη NAVTEX και συγκεκριμένα την 0616 με την οποία δέσμευσε περιοχή στα διεθνή ύδατα στην καρδιά του Αιγαίου νοτιοδυτικά της Χίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Πάντως αίσθηση προξένησε στην Αθήνα η αβλαβής διέλευση που πραγματοποίησε η φρεγάτα Σαλίχ Ρέις, από την περιοχή του Σουνίου, όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Να επισημάνουμε πως το Στενό του Καφηρέα από το οποίο διήλθε είναι πέρασμα διεθνούς ναυσιπλοΐας το οποίο δεν εμπίπτει στους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης με την στενή έννοια.

Σε κάθε περίπτωση παρακολουθείται στενά από μονάδα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκική Φρεγάτα TCG Salihreis (F-246), πλέει αυτή τη στιγμή δυτικά της νήσου Μήλου στα διεθνή ύδατα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ