Ελληνοτουρκικά

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις - Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις δηλώσεις Κατρούγκαλου-Κοτζιά σε βίντεο-προπαγάνδα

Με όλα τα μέσα που διαθέτει, είτε με αλλεπάλληλες δηλώσεις, είτε με προπαγανδιστικά βίντεο, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις για την Κυπριακή ΑΟΖ.

Με ένα προπαγανδιστικό βίντεο που προβλήθηκε στο κρατικό κανάλι TRT και έχει αναρτηθεί και στην ελληνική έκδοση του καναλιού στο Διαδίκτυο, κατηγορούν για «μονομερείς ενέργειες» την Κυπριακή Δημοκρατία, χρησιμοποιώντας μάλιστα δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Νίκου Κοτζιά, που είχαν εκφραστεί θετικά για τη συμμετοχή της Αγκυρας στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής.

Εξάλλου, προκλητικός εμφανίσθηκε και πάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αμφισβήτησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και τόνισε πως η Άγκυρα θα «στηρίξει τα δικαιώματα των Τ/κ μέχρι τέλους».

Το βίντεο-πρόκληση

Το βίντεο έχει τίτλο «Η ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου» και είναι υποτιτλισμένο στα ελληνικά. Σε αυτό προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις και διεκδικήσεις για την Κύπρο.


Στο βίντεο αναφέρεται πως η «Ρωμαίικη διοίκηση» – όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία – προέβη σε «μονομερείς ενέργειες» και «χορήγησε άδειες σε διεθνείς ενεργειακές εταιρείες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που κήρυξε και ξεκίνησε πρωτοβουλία για να παραμερίσει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στη μεταφορά του φυσικού αερίου». Σε άλλο σημείο του βίντεο, σημειώνεται πως η «ρωμιοκυπριακή διοίκηση» καταπάτησε τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.

Το βίντεο συνεχίζει λέγοντας πως «ως απάντηση στη μονομερή στάση των Ρωμιών η Τουρκία και η ΤΔΒΚ υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίσας στις 21 Σεπτεμβρίου 2011». Όπως σημειώνει έστειλε στην περιοχή για έρευνες και το σκάφος «Μπαρμπαρός».

Σε άλλο σημείο του βίντεο αναφέρεται πως «οι Ρωμιοί δεν μπόρεσαν να χωνέψουν τη δραστηριοποίηση του πλοίου – γεωτρύπανου Φατίχ στην περιοχή» και σημειώνεται ότι «απείλησαν ότι θα συλλάβουν το πλήρωμα του πλοίου».

Στο βίντεο χρησιμοποιούνται ως «όπλο» της τουρκικής προπαγάνδας οι δηλώσεις που είχαν κάνει στο παρελθόν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Νίκος Κοτζιάς. «Ονόματα που βρίσκονται ή βρέθηκαν στο παρελθόν στην κορυφή της ελληνικής διπλωματίας έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων της Τουρκίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προβάλλεται η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου: «Ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας. Πως μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;.

Αλλά και δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά: «Στην ενέργεια πρέπει να πάρει μέρος και η Τουρκία και δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες».

Τσαβούσογλου: «Η Άγκυρα «θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία ισχυριζόμενος πως «παρά τις προειδοποιήσεις μας – και παρόλο που προειδοποιήσαμε και την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα- διεξάγει μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τ/κ». Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί» και «αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας» κάλεσε το πρόβλημα να λυθεί «από τη ρίζα του» εκτιμώντας πως μόνο τότε «οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο μπορούν να αξιολογηθούν και να διοχετευτούν μέσω της Τουρκίας στη διεθνή αγορά». Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΑ, ο Μ. Τσαβούσογλου μίλησε για «λογική προσέγγιση» και κατήγγειλε την Κύπρο για «μονομερή βήματα» λέγοντας πως η Άγκυρα «θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία κάνει δραστηριότητες γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα» και πως η Άγκυρα έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη την υφαλοκρηπίδα της και επιπλέον θα συνεχίσει τις εργασίες στα τεμάχια τα οποία το ψευδοκράτος έχει «αδειοδοτήσει» την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ