Ελληνοτουρκικά

Αλλάζουν οι τακτικές πολέμου από την Άγκυρα: Η Τουρκία έβγαλε τα UAV στο Αιγαίο - Δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

Αλλάζουν άρδην οι τακτικές πολέμου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να κατασκευάζει συνεχώς μη επανδρωμένα αεροχήματα νέου τύπου, τα οποία θα είναι οπλισμένα με πυραύλους, ραντάρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ ένας σημαντικός αριθμός αυτών προορίζονται για επιχειρήσεις «καμικάζι» σε θέσεις του εχθρού.

Στόχος της Άγκυρας είναι η στρατηγική κυριαρχία στο Αιγαίο με χαμηλό κόστος και μειωμένο ρίσκο απώλειας προσωπικού. Οι Τούρκοι, πιθανώς, στοχοποιούν θέσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε νησιά στρατηγικής σημασίας, τα οποία έχουν «γκριζαριστεί» από το τουρκικό καθεστώς.

Eτοιμοπόλεμες μοίρες UAV Bayraktar σε ρόλο UCAV με χρήση πυραύλων MAM-L θα επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν την ελληνική αεράμυνα (ραντάρ-συστοιχίες πυραύλων) καθώς και κρίσιμους στόχους (αρχηγεία-αποθήκες πυρομαχικών κά), σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής πολεμικής διένεξης.

Αυτό ακριβώς το άκρως επικίνδυνο σενάριο αξιολόγησε η ελληνική στρατιωτική ηγεσία και έπεισε την πολιτική ηγεσία να προβεί σε αγορά ισραηλινών εξοπλισμένων αεροσκαφών HERON, για να απαντήσει στις τουρκικές προκλητικές πτήσεις στο Αιγαίο πέλαγος που έχουν αλλάξει τους κανόνες της «στρατιωτικής πρακτικής» πλέον.

Τα ισραηλινά εξοπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα HERON που είναι ικανά να ρίχνουν πυραύλους, θα μεταβάλλουν πλήρως το παιχνίδι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ

Με την χαρακτηριστική και για πρώτη φορά επίσημη επισήμανση από το ΓΕΕΘΑ ότι μεταξύ των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που προέβησαν σε έκνομη και παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο συμπεριλαμβάνεται και ένα Μη Επανδρωμένο Αεροόχημα (UAV) συνεχίστηκαν και την Τρίτη κανονικώς οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο!

Ασφαλώς η επίσημη επισήμανση του UAV από το ίδιο το ΓΕΕΘΑ ανοίγει μία νέα σελίδα στον λεγόμενο «ακήρυχτο πόλεμο» του Αιγαίου μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς από τη μία δείχνει (και αποδεικνύει) ότι η Τουρκία – η οποία έχει σημαντικότατη έλλειψη ικανών και έμπειρων πιλότων εξαιτίας των μαζικών αποστρατειών τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 – το έχει εντάξει επισήμως σε τακτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο και από την άλλη αποτλεί μία μικρή μεν αλλά ενδεικτική του τρόπου αντιμετωπίσεώς τους από την ελληνική πλευρά, που ασφαλώς θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και ποια θα είναι η συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα, 3 σχηματισμοί με 2 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16 και άλλο ένα «ζευγάρι» εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom/Terminator, καθώς και 3 μεμονωμένα αεροσκάφη, από τα οποία 2 CN-235 ναυτικής συνεργασίας της αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, καθώς και ένα Μη Επανδρωμένο Αεροόχημα (UAV), συνολικώς 9 αεροσκάφη, από τα οποία 2 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 35(!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από τις 35 παραβιάσεις του ΕΕΧ οι 30 πραγματοποιήθηκαν από τα CN-235!

Δεν σημειώθηκε καμία «εικονική αερομαχία» (εμπλοκή) με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» της Ελληνικής αεραμύνης, που απογειώνονται, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις για να τα αναχαιτίσουν.

«Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια πρακτική» σημειώνει το ΓΕΕΘΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ