Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι «ζεσταίνουν» τις μηχανές - Στα Κύθηρα το τουρκικό γεωτρύπανο “Deepsea Metro I” - Ετοιμάζεται για προκλήσεις η Άγκυρα

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ενώ σήμερα εθεάθη το πλωτό γεωτρύπανο “Deepsea Metro I” να πλέει ανοικτά των Κυθήρων.

Στόχος της Τουρκίας είναι να "τρυπήσει" στην ανατολική Μεσόγειο και με κάθε τρόπο να μπορέσει να υφαρπάξει μέρος των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, με την "ομπρέλα" των ΗΠΑ, δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. Η Άγκυρα, καθώς το γνωρίζει αυτό, σχεδιάζει μια σειρά προκλητικών κινήσεων στην περιοχή, όσο χρειάζεται για να προκληθούν προβλήματα, χωρίς να προκαλέσει βέβαια κάποιο σοβαρό επεισόδιο.

Η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το πιο "καυτό" σημείο του πλανήτη και η συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή είναι τεράστια. Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να ρισκάρουν μια καθολική ήττα στην περιοχή, αλλά θα κοιτάξουν να δημιουργήσουν νέα μέτωπα γύρω από την Μεσόγειο, με στόχο την καθυστέρηση των ερευνών και τον αντιπερισπασμό.

Η φωτογραφία και το βίντεο του πλωτού γεωτρύπανου που ο Ερντογάν στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο, είναι τραβηγμένα από το adelinfm.blogspot.com. Το “Deepsea Metro I” περνάει ανοιχτά από τα Κύθηρα και ο Παναγιώτης Πολίτης το “φυλάκισε” στον φακό του.

Ο Ερντογάν κάνει και θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να κάνει αισθητή την τουρκική παρουσία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Με πολεμικά σκάφη και γεωτρύπανα. Ήδη δέχεται κριτική στο εσωτερικό της Τουρκίας για την απομόνωση της χώρας αλλά και για τις αποτυχημένες γεωτρήσεις.

Όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, έρχεται επικίνδυνη κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία αγόρασε το δεύτερο γεωτρύπανο και ετοιμάζεται να το βγάλει στην ΑΟΖ με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι συνεχείς ασκήσεις, NAVTEX, «μηνύματα» κατά πάντων και οι ναυτικές προκλήσεις με τη «βιτρίνα» των ερευνών πρωταγωνιστούν τους τελευταίους μήνες στα νερά της Μεσογείου.

Η Άγκυρα, προκειμένου να καταφέρει να υφαρπάξει κομμάτι από τα τεράστια ενεργειακά συμφέροντα, είναι διατεθειμμένη να κάνει τα πάντα. Πρώτο βήμα θα είναι η «ενίσχυση» των «ερευνών» που πραγματοποιεί παράνομα και οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι σχεδόν σίγουρο, ωστόσο, ότι οι φαινομενικά αθώες προκλήσεις της Άγκυρας θα οδηγήσουν σε σοβαρή κρίση την περιοχή καθώς στην ενεργειακή «πίτα» εμπλέκονται τεράστιες δυνάμεις που δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον Ερντογάν να επωφεληθεί με τα μέσα που επιχειρεί.

Δείτε βίντεο & φώτο:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=P6RU2ZMtszI

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ