Ελληνοτουρκικά

Ο Τσίπρας στη Χάλκη: Η επίσκεψη στην Θεολογική Σχολή και η συνάντηση με Βαρθολομαίο

Συνεχίζει το θρησκευτικό τουρ ο άθεος πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας. Τα πάντα για την ψήφο!

Στο νησί της Χάλκης βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στη Χάλκη με ένα πολυτελές σκάφος συνοδεία της τουρκικής ακτοφυλακής, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.

Live εικόνα:

https://www.youtube.com/watch?v=XEJM4Hcgd3M

Το σκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στη ΧάλκηΤο σκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στη ΧάλκηΟ ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης δείχνει στην κάμερα το σκάφος που μεταφέρει τον Αλέξη Τσίπρα Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης δείχνει στην κάμερα το σκάφος που μεταφέρει τον Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην Αγιά Σοφιά.

Τα παζάρια Ερντογάν με τη Χάλκη και τους μουφτήδες

Η Χάλκη και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής ήταν ένα από τα θέματα στη χθεσινή ατζέντα των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι. Μάλιστα ο σουλτάνος στο ανατολίτικο παζάρι, στο οποίο επιδόθηκε είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό «όπως γνωρίζετε, από το 1971 η Θεολογική Σχολή είναι κλειστή. Δεν φταίμε εμείς όμως για αυτό, δεν ήμασταν εμείς κυβερνήτες τότε. Εγώ, κάποτε, όταν πήγαινα στο σχολείο, ο καθηγητής της Θεολογίας μας είχε πάει εκεί. Είναι τόσα πολλά βιβλία, 38.000 βιβλία, είναι δυνατόν να τα διαβάσει κάποιος; Όταν ήμουν στο λύκειο, στη μέση εκπαίδευση, με είχε εντυπωσιάσει αυτό και τότε ακόμη είχε ελάχιστους μαθητές. Το 1971 δυστυχώς έκλεισε», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για να προσθέσει: «Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί το έχουν φέρει πολλές φορές στην ατζέντα. Εγώ κάθε φορά έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής, όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη δυτική Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων».

Και δεν σταμάτησε εκεί ο Ερντογάν καθώς είπε ακόμα «δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Ιερά Σύνοδος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος σε παλιότερο διάλογό του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά», κατέληξε. Πρόσθεσε πως «εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις».

Το απογευματινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη

Στις18:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ