Ελληνοτουρκικά

«Ζαλισμένη» η Τουρκία από την άσκηση «Μέδουσα»: Αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία ΝΑ της Κρήτης - Αντι-NAVTEX από την Άγκυρα

Αποσυντονισμένη η Τουρκία από την ισχυρή συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου και την σημαντική άσκηση «Μέδουσα», με αντι-Navtex αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία νοτιανατολικά της Κρήτης, δίνοντας συνέχεια και στο ζήτημα των προκλητικών χαρτων που δημοσιοποίησαν προ ημερών.

Η Άγκυρα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, περικυκλωμένη από δυνάμεις που δεν την αφήνουν να ανασάνει στην περιοχή ενόψει γεωτρήσεων και EastMed.

Την οργή, αλλά και την προκλητική αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας στο FIR Αθηνών προκάλεσε η εξαγγελία της χώρας μας για άσκηση υποβρυχίων στις νοτιοανατολικές εσχατιές του FIR, η οποία θα πραγματοποιηθεί από αύριο 28 Νοεμβρίου μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα, όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς, εξέδωσε τη NAVTEX με αριθμό 590/18, με την οποία δεσμεύει την περιοχή αυτή.

Η Άγκυρα, ωστόσο, μέσω του σταθμού της Αττάλειας, που δεν έχει καμιά σχετική δικαιοδοσία, εξέδωσε την αντιNAVTEX 1181/18. Με αυτήν παραπονιέται πως η ελληνική NAVTEX βγήκε χωρίς πριν να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία και πως ο δικός της σταθμός είναι ο μόνος που έχει τη σχετική δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX στην περιοχή αυτή. Ως εκ τούτου καλεί όλα τα εμπορικά πλοία να συντονιστούν με τις τουρκικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται πως και αύριο θα είναι σε πλήρη εξέλιξη η αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα», Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, που έχει «στριμώξει» στρατιωτικά την Άγκυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Καθώς οι Ελληνικές & Αιγυπτιακές δυνάμεις «πάγωσαν» την Άγκυρα, εξαφανίστηκαν οι Τούρκοι από το Αιγαίο, με μηδαμινής σημασίας προκλήσεις σε αντίθεση με την πάγια προκλητική τακτική τους.

Eξαφανίστηκαν οι Τούρκοι από το Αιγαίο. Τα Ελληνικά και Αιγυπτιακά φτερά στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, με τους φίλους και συμμάχους Αιγυπτίους να δείχνουν πως όποτε και εάν χρειαστεί, θα βρίσκονται δίπλα στην Ελλάδα.

Μην ξεχνάμε πως η Αίγυπτος είναι μία υπεδύναμη στρατιωτικά και αυτό διότι ο στρατηγός Αλ-Σίσι ισχυροποίησε τις ΕΔ τα τελευταία χρόνια του με ένα διαρκές εκσυγχρονισμό του στόλο του.

Εντός FIR Αθηνών και έως το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιούνται οι εναέριες ασκήσεις ανάμεσα σε μαχητικά της Ελλάδας και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της Ελληνο-Αιγυπτιακής άσκησης «Μέδουσα» στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και κάτω από τη Γαύδο που έβαλε στο μάτι η Τουρκία μέσω των χαρτών που θέλησε να δημοσιοποιήσει, η Ελληνική και η Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ισχύος αλλά και αποτροπής, σε οποιονδήποτε επίδοξο θελήσει να προκαλέσει.

Στους χάρτες-πρόκληση, η Άγκυρα εξαφάνισε Ρόδο, Κάρπαθο & Κρήτη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο «PAX-TURKana», μέρος του οποίου αφορά την ναυτική ένωση Τουρκίας και Λιβύης.

Τις ακραίες διεκδικήσεις και τον τυχοδιωκτισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο περιγράφουν οι εν λόγω χάρτες που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για επτά χάρτες που έχει παρουσιάσει στο πρόσφατο παρελθόν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη λιβυκή κυβέρνηση και αποτελούν δημιούργημα του νυν Τούρκου υποναυάρχου του γενικού επιτελείου ναυτικού, Γιαϊτσί, που έχει δημοσιεύσει και σχετική μελέτη.

Ο στόχος των Τούρκων για την περιοχή της Μεσογείου και τα συμφέροντα της Άγκυρας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου είναι ξεκάθαρο, όσο ξεκάθαρο είναι όμως ότι οι δυνάμεις που εμπλέκονται στην περιοχή δεν πρόκειται να αφήσουν την Τουρκία να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ