Ελληνοτουρκικά

Ρ.Τ.Ερντογάν εκτός ελέγχου: «Η Ελλάδα είναι τελειωμένη» - Σάλπισμα επίθεσης πριν το τέλος καλοκαιριού

Τρεις ισάριθμες δηλώσεις από Ρ.Τ.Ερντογάν, Χ.Ακάρ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ δείχνουν τουρκική επιθετική κίνηση πριν το τέλος του καλοκαιριού. Την χρονική στιγμή την έχουν ήδη ομολογήσει. Είναι βέβαιο πως όταν σε θεωρούν "τελειωμένο", θα επιτεθούν.

«Τελειωμένη» χαρακτήρισε την Παρασκευή τη χώρα μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσπώντας στις αρνητικές προοπτικές που δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης για την τουρκική οικονομία.

«Αφήστε αυτούς, μην τους δίνετε σημασία, είναι ακροβάτες (σ.σ. oι ξένοι οίκοι αξιολόγησης)… Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος σε συνέδριο.

«Συγγνώμη δηλαδή, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς γίνεται αυτό; (σ.σ η αναβάθμιση)» διερωτήθηκε στο παραλήρημά του ο Ερντογάν, και για να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολίας ξεκαθάρισε:

«στην Ελλάδα αναφέρομαι».

«Προσπάθησαν να μας πνίξουν σε μικρά κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στα ασφαλή λιμάνια της χώρας μας» πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ προειδοποίησε την Άγκυρα να λάβει μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, εντούτοις η τουρκική κυβέρνηση αγνοεί τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

«Καταρρέει» η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τάχθηκε σήμερα 11 Μαΐου υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, τα οποία χαρακτήρισε ως «τη μητέρα και τον πατέρα όλων των δεινών», οδηγώντας τη λίρα σε νέα υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ενώ χθες είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες. Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, για να ανακάμψει δυνατά την επόμενη ημέρα. «Εάν ο λαός μου πει να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο στις εκλογές, δηλώνω ότι θα βγω νικητής στη μάχη κατά αυτής της κατάρας», είπε ο Ερντογάν στην Άγκυρα, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 24 Ιουνίου. «Επειδή η πεποίθησή μου είναι: τα επιτόκια είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων των δεινών», σημείωσε σε ομιλία που έκανε σε επιχειρηματίες.

Η χθεσινή ανάκαμψη της λίρας καθοδηγήθηκε από την είδηση για έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν με το οικονομικό επιτελείο του για την αντιμετώπιση των μαζικών πωλήσεων της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει φέτος πάνω από 10% έναντι του δολαρίου. Στη σύσκεψη αυτή, ο Ερντογάν και το οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να μειωθεί η πίεση στα επιτόκια και να προστατευθεί η λίρα.

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το επιτόκιό της για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών στο 13,5% από 12,75%.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές φαίνεται ότι ήλπιζαν σε κάποια πρόσθετα μέτρα σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα, η οποία ενίσχυσε τη ρευστότητα αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τη λίρα.

Αρχηγός τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να προστατεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας, τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας στους στρατηγούς, μετά την τελευταία φάση της στρατιωτικής άσκησης Efes 2018 που διεξάγεται στα παράλια του Αιγαίου, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σημείωσε πως «από την πλευρά μας γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Η Τουρκία θα είναι εγγύηση για αυτό».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, συνέχισε, «προστατεύουν με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες, σε όλες τις θάλασσες και δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων».

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουν τα προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου῾ στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να διασφαλίζουν την ειρήνη και ασφάλεια με βάση τις διεθνείς συνθήκες».

Τουρκία: Θα κάνουμε γεωτρήσεις για πετρέλαιο - φυσικό αέριο στη Μεσόγειο μέσα στο καλοκαίρι

Αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ενώ ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 12 Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή ο αγωγός TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project).

«Η Τουρκία θα αρχίσει με ίδιους πόρους και μέσα την πρώτη της γεώτρηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο υπουργός τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα χαθεί το "momentum"» για τις συγκεκριμένες έρευνες. Στις δηλώσεις του, ο κ. Αλμπαϊράκ δεν διευκρίνισε το ακριβές σημείο της Μεσογείου όπου θα λάβει χώρα η γεώτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας γίνονται ουσιαστικά σε συνέχεια όσων είχε δηλώσει πρόσφατα ο τουρκοκύπρτιος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος είχε υπογραμμίσει τα... «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής και είχε σημειώσει ότι η Τουρκία αγόρασε πλατφόρμα και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τις δικές τους έρευνες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ακόμη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP, ο οποίος αποτελεί τμήμα του TAP, θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιουνίου. Σημείωσε μάλιστα ότι η τελετή θα γίνει παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις

Οι τουρκικές ανακοινώσεις δείχνουν την διάθεση της Άγκυρας να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό αξιολογούνται ήδη την κυπριακή κυβέρνηση.

Η Λευκωσία σημειώνει ότι το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμο να προβεί σε γεωτρησεις. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν όμως η τουρκική ενέργεια να γίνει στις αρχές Ιούλίου όταν η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τη διάθεση του κυπριακού αερίου.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι οι τουρκικές γεωτρήσεις να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οσον αφορά τα πιθανά σημεία που θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι , το πρώτο είναι κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός και η δεύτερη που σχετίζεται άμεσα και με το έγγραφο που κατέθεσε πρόσφατα στον ΟΗΕ ( με το οποίο αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ) είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

https://www.youtube.com/watch?v=rEXsVWgtBQM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ