Ελληνοτουρκικά

Συναγερμός στο Πεντάγωνο: Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Αιγαίο - Κίνδυνος θερμού επεισοδίου - Σε παράταξη μάχης το ΠΝΣυναγερμός έχει σημάνει στο ελληνικό Πεντάγωνο και τις Ένοπλες Δυνάμεις από την μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Αιγαίο για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων. Στρατιωτικές ασκήσεις που στόχο έχουν την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη μεγάλο αριθμό μονάδων (φρεγατών, ΤΠΚ, κανονιοφόρων και υποβρυχίων) στο Αρχιπέλαγος παρακολουθώντας τις τουρκικές κινήσεις, ενώ ετοιμάζεται για την άσκηση «Καταιγίδα». Την  ίδια στιγμή είναι ενεργοποιημένα τα ραντάρ του Στρατού στα νησιά και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα τόσο η αντιαεροπορική άμυνα όσο και οι Μοίρες των πολεμικών αεροσκαφών.

Ήδη από την Δευτέρα έχει ξεκινήσει η αποβατική άσκηση των Τούρκων με την ονομασία «Efes» ακριβώς απέναντι από την Χίο και τα σκάφη που έχουν συγκεντρωθεί είναι πολλά. Το σενάριο της άσκησης δεν είναι τίποτα άλλο από μία πρόβα απόβασης σε ελληνικό νησί. Άλλωστε, η διατήρηση στόλου αποβατικών σκαφών δεν θα μπορούσε να εξυπηρετεί άλλη σκοπιμότητα της Τουρκίας. Τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας μάλιστα μιλούν για «εγκλωβισμό και ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών».

Η άσκηση «Efes» θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού οι Τούρκοι έχουν καλέσει και παρατηρητές στην περιοχή και είναι σχεδόν βέβαιο πώς με την κορύφωση της θα υπάρξουν και πολλές παραβιάσεις των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι έχουν σε εξέλιξη την άσκηση «Beyaz Firtina», στην οποία συμμετέχουν αρκετές ακόμη μονάδες εν είδει κάλυψης των αποβατικών σκαφών.

Και σαν να μην έφταναν αυτές οι δύο ασκήσεις, η Τουρκία δέσμευσε με παράνομη Navtex για σήμερα μία περιοχή μεταξύ της Λήμνου, του Άη Στράτη και της Μυτιλήνη για την διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά, ενώ για αύριο Πέμπτη οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Καστελόριζο. Η Navtex που εξέδωσαν δε δεσμεύσει περιοχές με στόχο την περικύκλωση και απομόνωση του ελληνικού νησιού.

Η μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκία στο Αιγαίο, από τη Λήμνο και τη Χίο μέχρι το Καστελόριζο έχει θέσε σε συναγερμό τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις και καταγράφουν συμπεριφορές που μπορούν να εξελιχθούν σε κίνδυνο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το Πολεμικό Ναυτικό δε απαντά με την άσκηση «Καταιγίδα», που αρχίζει στις 4 Μαΐου και στο πλαίσιο αυτής θα γίνουν βολές κατά στόχων θαλάσσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...