Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι Ελλάδα και Κύπρος θα ανακηρύξουν ΑΟΖ – Διαβάστε τι αναφέρουν!

Η τριμερής ΕλλάδαςΚύπρου και Ιορδανίας έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή στο τουρκικό καθεστώς, η οποία εκφράζεται και σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Η εφημερίδα Aksam, έντρομη προαναγγέλλει ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι έτοιμες να καθορίσουν μεταξύ τους ΑΟΖ, σχηματίζοντας μία ευθεία γραμμή που θα ξεκινάει από το Καστελλόριζο (σ.σ. το οποίο αναφέρεται ρητά σε όλες τις Συνθήκες ως ελληνικό έδαφος) και τη Ρόδο, θα περνάει ανοιχτά της Αττάλειας και θα καταλήγει στην Κύπρο.

Οι Τούρκοι έχουν την παράλογη απαίτηση το Καστελόριζο να μην έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διεκδικώντας έτσι μια μεγάλη έκταση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Βεβαίως οι παράνομες τουρκικές αξιώσεις, η τουρκική αρπακτικότητα σε εδάφη και θάλασσες που έχασε η Τουρκία σε πολέμους πριν 100 χρόνια και αναγνώρισε με συνθήκες που υπέγραψε ως ηττημένη, δεν αλλάζουν με υστερίες και φωνές. Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές.

Η ίδια εφημερίδα Aksam συνεχίζοντας επικαλείται τον κατοχικό ηγέτη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, οδηγεί την περιοχή σε νέες εντάσεις ενώ σαμποτάρει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Είναι τουλάχιστον συγκινητικό που ο Μουσταφά Ακιντζί έχει έγνοια του τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωσή του «Εκπρόσωπου της Προεδρίας της ΤΔΒΚ», δηλαδή του ψευδοκράτους, Μπαρίς Μπουρτζού, ο οποίος είχε αναφερθεί στις «μονομερείς ενέργειες» της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εργασίες για την οριοθέτηση της ζώνης ΑΟΖ, τις οποίες επιβεβαίωσε ο αρχηγός της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης, θα συνεχίσουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ