Βόρεια Ήπειρος
Ενημερώθηκε στις:

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη σε Ράμα: "Ζήτημα κράτους δικαίου στην Αλβανία η κράτηση Μπελέρη"-Θέμα με την ένταξη στην ΕΕ

Σαφές μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, για το σοβαρό ζήτημα της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη.

Το θέμα του Φρέντι Μπελέρη έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχαν σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στο Βίλνιους. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το "Πρώτο Θέμα", ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα Κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

Το ζήτημα του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία, άλλωστε, αποτελεί και ένα εκ των κριτηρίων για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. 

Πρόσφατα, δε, τροπολογία του ΕΛΚ εξέφραζε «βαθιά ανησυχία για τη σύλληψη του εκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του, που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος».

Η τροπολογία μάλιστα τόνιζε ότι η προφυλάκιση του «συνδέεται απόλυτα με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στον Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει στη φυλακή εδώ και περισσότερες από 50 ημέρες, με τον ίδιο να καταγγέλλει την κυβέρνηση Ράμα για «καθεστώς τρομοκρατίας» και προσπάθεια να κρύψει στοιχεία, που καταδεικνύουν την υφαρπαγή περιουσιών της ελληνικής εθνικιής μειονότητας.

Όπως γράφαμε χθες στο Πενταπόσταγμα, η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που συμφώνησε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και οι επαφές που διακόπηκαν λόγω της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα και της υπόθεσης Μπελέρη.

Ελληνικές πηγές είπαν στο Top Channel ότι ακριβώς η υπόθεση Μπελέρη θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει αυτή τη φορά και στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ράμα, το θέμα της παράνομης φυλάκισης του Δημάρχου  της Χιμάρας, ο οποίος θα πρέπει να συνεχίσει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος άρχοντας της πόλης, υπακούοντας στην λογική του κράτους δικαίου και του σεβασμού των εθνικών μειονοτήτων.

Η Αθήνα έχει απειλήσει ότι αν συνεχιστεί η φυλάκιση του Δημάρχου θα τιμωρήσει επίσημα τα Τίρανα με εμπόδια στην ευρωπαϊκή τους πορεία.

Την ίδια περίοδο έχουμε επιτάχυνση του θαλάσσιου ζητήματος στο δικαστήριο της Χάγης, αφού ο Αλβανός Πρόεδρος έδωσε την επίσημη εξουσιοδότηση για την επιτροπή που θα διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για το θέμα αυτό.

“Στην πιο απαισιόδοξη εκδοχή αυτής της συνάντησης και επιβεβαίωσης των διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, τότε ο χειμώνας θα ξεκινήσει νωρίτερα στο κλίμα των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας τη στάση όσων δεν πιστεύουν ότι οι σχέσεις Αθήνας-Τίρανα δεν είναι ειλικρινείς", τονίζει το άρθρο .

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη συνάντηση με την αλβανική πλευρά στην οποία τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύει ο νέος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ