Βόρεια Ήπειρος

Άρχισαν τα εθνικιστικά όργανα στην Αλβανία-Η Ελλάδα ετοιμάζει αυτοδιάθεση της ελληνικής μειονότητας

Όπως ήταν φυσικό η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη μετά από τόσα χρόνια προκάλεσε αντιδράσεις σε εθνικιστικά στοιχεία εντός της Αλβανίας, με πρώτον και καλύτερο τον επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι.

Ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σ.Ιντρίζι, καλεσμένος στην εκπομπή  «Opinion» στο News24, σχολίασε την χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Ο Ιντρίζι είπε ότι τα μηνύματα που έδωσε θα πρέπει να ακουστούν προσεκτικά στα Τίρανα, αφορούν τις δηλώσεις “ότι υποστηρίζεται η αυτοδιάθεση για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας”.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ελληνική μειονότητα στη Χειμάρα, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί εδαφική εγγύτητα με την γειτονική χώρα.

Εξήγησε ότι υπάρχει ελληνική μειοψηφική παρουσία σε Φοινίκη και Δερβιτσάνη, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική ατζέντα είναι προωθημένη και ότι η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι  προσεκτική με τις πολιτικές που ακολουθεί ως κράτος.

“Στη διοικητική μεταρρύθμιση που κάναμε τακτοποιήσαμε τις περιοχές αυτές της ελληνικής μειονότητας, ώστε να μην υπάρχει ξεχωριστός δήμος με αμιγή μειονοτικό πληθυσμό που θα γειτνιάζει με την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά έχουμε πρόβλημα αφού θυμίζω την περίπτωση της Γαλλίας, όπου ζουν με ένα εκατομμύριο Αλγερινοί και Μαροκινοί οι οποίοι  δηλώνουν μειονότητες και επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό θύλακα.

Το μήνυμα που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ότι ήταν «μια ξεχωριστή στιγμή για μένα και για τον απανταχού Ελληνισμό», ήταν το πιο σημαντικό για εμάς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κανονικά δεν έπρεπε να μας επισκεφθεί χωρίς να άρει η χώρα του το εμπόλεμο με την Αλβανία, αφού έχουμε έναν γείτονα που έχει αυτόν τον νόμο και δεν το συζητάμε αυτό. Πάντα ( οι Έλληνες) μας λένε ότι θα το αφαιρέσουν, αλλά δεν γίνεται ποτέ τίποτα.

Έχουμε προχωρημένη ατζέντα για την Ελλάδα, για ΑΟΖ, νεκροταφεία, παιδεία, είδα όμως ότι θα κατασκευαστεί και προτομή στον πατέρα του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μας είχε δώσει 6 τελεσίγραφα.

Είδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για αυτοδιάθεση των Ελλήνων στην Νότιο Αλβανία.

Αυτό είναι σοβαρό γιατί το θέμα της αυτοδιάθεσης αναφέρθηκε από τον τότε Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών το 1993.

Εκείνος είχε αναφέρει ότι ( οι Έλληνες της Αλβανίας) έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της αυτονομίας.

Η Χειμάρα δεν μπορεί να είναι ελληνικό μειονοτικό χωριό, γιατί η έννοια των μειονοτικών δικαιωμάτων αποκτάται από ό,τι βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την πατρίδα.

Επίσης όταν αναφέρουμε το ζήτημα των Τσάμηδων και το εμπόλεμο νόμο με την Αλβανία, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα ζητήματα αυτά.

Λυπάμαι για όλους τους Αλβανούς πολιτικούς που είναι παράξενα δουλοπρεπείς και εκφοβιστικοί όταν συναντούν ξένους”, τονίζει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Αλβανός ειδικός για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία

Ο Αλβανός δικηγόρος Ζασέ ισλάμι που μίλησε στο στούντιο του Faxnews για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία ανέφερε ότι, “ οι Αλβανοί πολιτικοί έχουν δώσει στους Έλληνες όλα όσα ζήτησαν. Κατηγόρησε την νυν ηγεσία της χώρας ότι είναι ξεπουλημένοι και ότι κυβερνούν τα αποβράσματα της αλβανικής κοινωνίας”.

“Ό,τι ζήτησαν και ζητούν οι Έλληνες τους το δίνουν με δύο χέρια, ζήτησαν ΑΟΖ, τους την έδωσε ο Σαλί Μπερίσα, ντροπή στα δύο μεγάλα κόμματα διότι η θάλασσα δεν είναι ιδιοκτησία τους.

Αυτοί είναι όλοι ίδιοι, κομμουνιστές, υπηρέτες της παγκοσμιοποίησης, μας εθνικοποίησαν, αναγνώρισαν στην χώρα ένα σωρό μειονότητες, ενώ στην Ελλάδα δεν γίνεται κάτι ανάλογο. Στην Ελλάδα όμως ζουν 500 χιλιάδες Τούρκοι’, τόνισε ο ίδιος.

Όπως όλα δείχνουν η τουρκική προπαγάνδα και το χρήμα κάνουν καλά την δουλειά τους στην Αλβανία, μόνο που δεν υπολογίζουν όλοι αυτοί ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, “περνά” από την Ελλάδα.

Επίσης προσπαθούν να μειώσουν την σημασία της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, υφαρπάζουν περιουσίες στην Χειμάρα και αλλού, αγνοώντας στοιχειώδεις διεθνείς κανόνες.

Η μόνο πολιτική, εμπορική, και κοινωνική διέξοδος της Αλβανίας είναι η χώρα μας, και όχι η συμπόρευση στα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, που αναζητά χώρες-δορυφόρους στην νέα Οθωμανική αυτοκρατορία που “χτίζει” εδώ και πολλά-πολλά χρόνια αδίκως βέβαια. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ