Βόρεια Ήπειρος

Αναβρασμός στη Β. Ήπειρο - Συμπλοκή ομογενών με αστυνομικούς - Τα Τίρανα ξηλώνουν Ελληνικές πινακίδες


Έντονες αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας προκαλεί το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων από τις επίσημες κρατικές αρχές χτες μετά τα μεσάνυχτα, στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης στο νότο. Οι πινακίδες αυτές είχαν τοποθετηθεί μόλις λίγες ημέρες πριν.

Ειδικότερα, συνεργεία της Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών Οδών από το Αργυρόκαστρο ανάλαβαν υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων, τα μεσάνυχτα, δράση κόβοντας με τροχούς τις πινακίδες στους κεντρικούς δρόμους της Φοινίκης, στις οποίες αναγράφονται, με βάση το νόμο περί μειονοτήτων, τα ονόματα των χωριών στην αλβανική και την ελληνική γλώσσα.

Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους Έλληνες μειονοτικούς των χωριών που σε μια περίπτωση, στο χωριό Κρανιά, εξελίχθηκε σε συμπλοκή με την αστυνομία που φρουρούσε τα συνεργεία. Όπως αναφέρει δε το himara.gr οι κάτοικοι επιχειρούσαν έως τις 5 τα ξημερώματα να εμποδίσουν τους άνω των 30 αστυνομικών, οι οποίοι με κόφτες και τροχούς αφαιρούσαν τις πινακίδες

Οι πινακίδες είχαν τοποθετηθεί προ ημερών από τον δήμαρχο του Δήμο Φοινικαίων Βορείου Ηπείρου, Λεωνίδα Χρήστου, βάσει προβλέψεων της αλβανικής νομοθεσίας αλλά και των διεθνών συμβάσεων για τις μειονότητες, όπως η Σύμβαση Πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων την οποία έχει υπογράψει το αλβανικό κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλβανικές αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ.

Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη στα Τίρανα κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα.

https://www.facebook.com/SarandaWeb.net/posts/1184034051768245&width=500

https://www.facebook.com/SarandaWeb.net/posts/1183805195124464&width=500

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSarandaWeb.net%2Fvideos%2F540368396490648%2F&show_text=0&width=560

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή