Βόρεια Ήπειρος

Αγριεύει η κατάσταση στη Β.Ήπειρο - Ενημερωτικό πογκρόμ των αλβανικών ΜΜΕ στους Βορειοηπειρώτες - Περιθωριοποιούν τους Έλληνες

Έντονη απήχηση έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα στα (εγχώρια) αλβανικά Μ.Μ.Ε., σχετικά με την υφαρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων της Χιμάρας, συνεχίζοντας έτσι την αδυσώπητη ενημερωτική επίθεση κατά των γηγενών Ελλήνων της χώρας.

Ειδικά σε τηλεοπτικό σταθμό τοπικής εμβέλειας, στην περιοχή του Αργυροκάστρου, ο οποίος εκπέμπει και στους δέκτες του αναγνωρισμένου ελληνικού – μειονοτικού Δήμου Δρόπολης, δε δίστασαν από τις πρώτες πρωινές ώρες, να ασχολούνται με το θέμα, προσκαλώντας (τηλεφωνικώς) τους Αλβανούς τηλεθεατές να πούνε την άποψή τους για τις άδικες, κατ' αυτούς δηλώσεις.

Με αυτόν τον τρόπο το αλβανικό κοινό τοποθετήθηκε πλήρως υποκειμενικά στο θέμα, καταλήγοντας στο ότι οι Έλληνες – μειονοτικοί χαρακτηρίζονται για το ρατσισμό τους έναντι των ίδιων και επίσης πως αποτελούν πληθυσμό εποίκων στην περιοχή και όχι γηγενή εθνικό στοιχείο, αναφέρει το Himara.gr.

Με αυτόν τον τρόπο εδώ και πολλά χρόνια καλλιεργείται συστηματικά η εχθρότητα και η αποσταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων στη χώρα, ανεξαιρέτως της κομματικής τους προσέγγισης.

Τέτοιες κινήσεις και τοποθετήσεις, φανερώνουν την αδιάλλακτη στάση ενός καλά οργανωμένου ενημερωτικού – ειδησεογραφικού συστήματος, το οποίο αποσκοπεί στην προκατάληψη και την περιθωριοποίηση των Βορειοηπειρωτών.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα σήμερα, οι Βορειοηπειρώτες απαντούν με περισσότερες προσφυγές σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και κινητοποίηση στους δρόμους της Αλβανίας, διαμαρτυρόμενοι για την αυταρχική τακτική του καθεστώτος.

Ηχηρό μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έστειλαν οι Βορειοηπειρώτες, που για πολλοστή φορά γίνονται θύματα του αυταρχικού αλβανικού καθεστώτος και της παγερής αδιαφορίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική μειονότητα δραστηριοποιείται εκ νέου, αυξάνοντας τις προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και βγαίνοντας στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αυταρχική πολιτική του Έντι Ράμα.

Οι προσφυγές σε διεθνή δικαστήρια είναι μια πράξη στην οποία η ίδια η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει, αλλά αντ’ αυτού, για ακόμα μια φορά, προτιμάει την χλιαρή αδιαφορή ρητορική.

Τα Τίρανα εξαφάνισαν το ΦΕΚ

Μία ημέρα μετά την πραξικοπηματική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για κρατικοποίηση των περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας, τα Τίρανα «εξαφάνισαν» το Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως την απόφαση 172 που προέβλεπε τη δήμευση της γης που ανήκει στα μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Επί του παρόντος δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για «τρίπλα» της αλβανικής κυβέρνησης που επέλεξε έναν ελιγμό μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς που προειδοποίησε ευθέως ότι θα μπλοκάρει την πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ στην περίπτωση που η κυβέρνηση Ράμα επιμείνει στην πραξικοπηματική απόφαση για δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας ή για αλλαγή στάσης.

Κι αυτό διότι, όπως τονίζουν υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας, μπορεί τα Τίρανα να εξαφάνισαν από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας αλλά παραμένουν σε ισχύ η απόφαση 708 και η υπόλοιπη σχετική νομοθεσία που αφαιρεί από τους Έλληνες τις περιουσίες τους. Νομικές πηγές εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους για το αν η «εξαφάνιση» της απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ έχει νομική αξία. Κι αυτό διότι ο νόμος 172 ισχύει από τη δημοσίευσή του, οπότε δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν η αφαίρεση της απόφασης των Τιράνων από την ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης συνεπάγεται και την κατάργησή της...

Την κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης σχολίασε το παράρτημα του κόμματος Ομόνοια στη Χειμάρρα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ