Βόρεια Ήπειρος

«Σφαλιάρα» της Ε.Ε στους Αλβανούς για τη Χειμάρρα

Η αναγνώριση της Χιμάρας ως περιοχής στην οποία ζει πληθυσμός ελληνικής εθνικότητας, ο αποκλεισμός του πολεοδομικού σχεδίου, η αναγνώριση των ιδιοκτησιών των Χιμαριωτών και της Εκκλησίας, ήταν το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταλιάνι προς το κοινοβούλιο και την αλβανική κυβέρνηση.

Μια ημέρα νωρίτερα, τα Τίρανα, έλαβαν ένα ισχυρό μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταλιάνι, ότι η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει μέσω των υποχρεώσεων της για τα δικαιώματα των Ελλήνων και της ιδιοκτησίας τους στην ιστορική περιοχή της Χιμάρας.
Πρόκειται για το ισχυρότερο και πιο ακαταμάχητο μήνυμα, μετά την απειλή της Αθήνας με βέτο προς την Αλβανία στην ΕΕ.

Η πίεση των αξιωματούχων της Αθήνας για την προστασία της ελληνικής κοινότητας σε όλη την Αλβανία, ακόμη και σε περιοχές που δεν αναγνωρίζονται επίσημα στο (μειονοτικό) χάρτη του αλβανικού κράτους, επιλύθηκε τελικά, μέσω των Βρυξελλών με τις νομικές αλλαγές για τις μειονότητες.

Σύμφωνα με αυτό το ευρωπαϊκό μέτρο, η τελευταία βία της κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής κοινότητας στη Χιμάρα με αποτέλεσμα την καταστροφή των κατοικιών που επηρεάζονται από το σχέδιο αστικής ανάπτυξης, τελείωσε τις πρακτικές της αλβανικής κυβέρνησης, να ληστέψει την ακίνητη περιουσία και τα σπίτια των πολιτών ελληνικής καταγωγής σε όλη την περιοχή της Χιμάρας.

Σύμφωνα με πηγές του SManalysis, η διαδικασία δήλωσης – απογραφής της ελληνικής ιθαγένειας στη Χιμάρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ο αριθμός των πολιτών που δηλώνονται στο ληξιαρχείο υπερβαίνει, ήδη, τα πέντε χιλιάδες άτομα.

SManalysis

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...