Εθνικά θέματα

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης: Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό - Ανέφικτη η κουβέντα για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία

Την υποχώρηση της πολυμέρειας στο σημερινό διεθνές περιβάλλον, τον κομβικό ρόλο του ΟΗΕ στη διαχείριση διεθνών κρίσεων, καθώς και τις εξελίξεις σε Κύπρο, Γάζα, Λιβύη, Συρία και ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέδειξε ανώτερη διπλωματική πηγή, μετά από κύκλο επαφών υψηλού επιπέδου στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, βασικός στόχος της επίσκεψης ήταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, ενώ υπογραμμίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία η αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας επαναπροσδιορίζεται.

Κυπριακό: Κρίσιμη συγκυρία χωρίς άμεση δυναμική

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η ανώτατη διπλωματική πηγή χαρακτήρισε τη συγκυρία «κρίσιμη», επισημαίνοντας ότι δεν διαφαίνεται κάποια μείζονα εξέλιξη που θα δημιουργούσε ισχυρή δυναμική, παρά το γεγονός ότι προχωρούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως συμφωνήθηκαν στην τελευταία διευρυμένη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Όπως σημειώθηκε, η εκλογή Ερχιουρμάν έχει μεταβάλει τις συνθήκες, ωστόσο δεν θεωρείται ότι έχουν ωριμάσει ακόμη οι προϋποθέσεις για νέα διευρυμένη συνάντηση, ενώ απουσιάζει σαφές χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα.

Η εκτίμηση της πηγής είναι ότι μια ενδεχόμενη διευρυμένη διάσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την άνοιξη, με αναφορά στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι η Κύπρος παραμένει υψηλή προτεραιότητα για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση, με την επισήμανση ότι απαράβατος όρος αποτελεί η συζήτηση εντός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Λιβύη: Εκλογές, φυσικοί πόροι και πολιτική διέξοδος

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, η ίδια πηγή ανέφερε ότι συνεχίζονται οι επαφές της ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Χάνα Τέτε, σε συνεργασία με τον ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την Αφρική, Μάικλ Μπούλος, με τελικό στόχο τη διεξαγωγή εκλογών.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία της Ελλάδας και με τις δύο πλευρές, καθώς και ενεργή διπλωματική παρουσία τους τελευταίους επτά μήνες.

Η πηγή τόνισε ότι η Λιβύη πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι εξωτερικές παρεμβάσεις λειτουργούν επιβαρυντικά, ενώ η Ελλάδα στηρίζει ξεκάθαρα την πολιτική λύση. Όπως προστέθηκε, μεταφέρθηκε στον Γενικό Γραμματέα το αίτημα των Λίβυων για νέα προσπάθεια σχετικά με τη διαχείριση των πόρων της χώρας, το οποίο χαρακτηρίστηκε εύλογο, καθώς πρόκειται για πόρους που ανήκουν στη Λιβύη.

Ελληνοτουρκικά: Ανοιχτοί δίαυλοι χωρίς σύγκλιση στα βασικά

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ανώτερη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας είναι αναγκαία, ιδίως σε μια περίοδο έντονης διεθνούς ρευστότητας.

Όπως σημειώθηκε, «δεν υπάρχουν κρίσεις, αλλά εντάσεις», ενώ δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για συζήτηση επί της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Παρ’ όλα αυτά, εκφράστηκε η προσδοκία για εποικοδομητικό διάλογο, με στόχο τη διατήρηση της ηρεμίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Τουρκική NAVTEX: Πάγια πρακτική χωρίς νομική βάση

Αναφερόμενη στην πρόσφατη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, η ανώτατη διπλωματική πηγή έκανε λόγο για πάγιες τουρκικές πρακτικές, χαρακτηρίζοντάς την «παντελώς ανυπόστατη». Όπως τόνισε, εργαλειοποιείται ένας μηχανισμός του διεθνούς δικαίου, ο οποίος προβλέπεται αποκλειστικά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Συμβούλιο της Ειρήνης: Σταθερή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο

Σε σχέση με το Συμβούλιο της Ειρήνης για τη Γάζα, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κινήθηκε εντός της ευρωπαϊκής γραμμής, επισημαίνοντας πως, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει υποχρέωση να τηρεί το διεθνές δίκαιο που παράγεται στον ΟΗΕ.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έκπτωση από τις θεμελιώδεις αξίες, ενώ απαιτείται προσαρμογή στο σχετικό ψήφισμα.

Συρία: Ανησυχία και ανάγκη λογοδοσίας

Τέλος, για τη Συρία, η ανώτατη διπλωματική πηγή εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαία η τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας, καθώς και η ύπαρξη ουσιαστικής λογοδοσίας.

Όπως ανέφερε, ο ΟΗΕ οφείλει να παρακολουθεί στενά τη δέσμευση της προσωρινής κυβέρνησης για ανοχή και συμπεριληπτικότητα απέναντι στις θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες, ζήτημα που η Ελλάδα παρακολουθεί πολύ στενά, σε συνδυασμό και με τον ρόλο του Πατριαρχείου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η διάταξη μάχης των Τούρκων στα μικρασιατικά παράλια για πολεμική αναμέτρηση στο Αιγαίο εφόσον οι συνομιλίες Ερντογάν-Μητσοτάκη αποβούν άκαρπες

Οι Τούρκοι έχουν προβεί σε υπερσυγκέντρωση Ειδικών δυνάμεων-Πεζοναυτών-ελικοπτέρων-drones στα μικρασιατικά παράλια.