Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Μητσοτάκης στο Council of Foreign Relations: Δεν είναι εποικοδομητική η στάση της Βόρειας Μακεδονίας - Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Μια πρόγευση των τοποθετήσεων που θα κάνει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για τα μείζονα εθνικά ζητήματα έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Council of Foreign Relations με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία των Σκοπίων υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την ονομασία είναι erga omnes (σ.σ. ισχύει έναντι όλων). «Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν αναφέρονται σε Μακεδονία μου προκαλεί ανησυχία. Πρόκειται για μια στάση η οποία δεν είναι εποικοδομητική και δεν συμβάλει στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας» σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με τη θετική ατζέντα που αποφάσισαν να προωθήσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών.«Όταν ανέλαβα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφού υπογράμμισε ότι οι θεμελιώδεις θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει σημείωσε ότι ότι έχουν γίνει μικρά θετικά βηματα όσον αφορά τις υπερπτήσεις και το μεταναστευτικό. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης εκτενείς αναφορές για το Κυπριακό λέγοντας ότι πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα κατεχομενη σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης λύσης επί τη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός είπε ότι νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η συνέχιση της βοήθειας ενώ σημείωσε με έμφαση ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με ηττημένη την Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες» εναντίον των Χούτι στην Ερυθρά θάλασσα αλλά και στην ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια με την αύξηση των ΑΠΕ αλλά και τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Πελοπονήσου και της Κρήτης.

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σημείωσε ότι η κυβέρνησή της ΝΔ έχει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, έχει μπροστά της τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές και προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς αλλά είναι σημαντικές για την πορεία της χώρας. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...