Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Δεν ξανάγινε: Στην Κύπρο Μητσοτάκης και ... Ερντογάν για τη μαύρη επέτειο της Τουρκικής Εισβολής - Ο ένας στις ελεύθερες περιοχές και ο άλλος στα Κατεχόμενα

Στην Κύπρο θα ταξιδέψει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 20 Ιουλίου, προκειμένου να παραστεί στην επίσημη εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής η οποία διοργανώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο κάθε χρόνο.

Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε στο EΡTNews τα όσα σήμερα γράφει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», σημειώνοντας ότι το ταξίδι, το οποίο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, έχει μια ιδιαίτερα σημασία για τρεις πρόσθετους λόγους:

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα μετάσχει στις επίσημες εκδηλώσεις καταδίκης της Εισβολής,

Δεύτερον,  φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια εισβολής και κατοχής

και τρίτον, διότι στα Κατεχόμενα με αφορμή τους εκεί πανηγυρισμούς για την ημέρα θα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθρος την 20η Ιουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βρίσκονται στην Κύπρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Ασφαλώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συμμετέχει στα πανηγύρια που θα οργανωθούν στα κατεχόμενα για να γιορτάσουν την εισβολή και από το 1974 και εντεύθεν κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια παρουσία στο νησί και των δυο, ο ένας στις ελεύθερες περιοχές και ο άλλος στα κατεχόμενα, προφανώς και πρόκειται για μια εξέλιξη  που δεν έχει ξαναγίνει. Είναι παρουσίες, που έχουν να κάνουν τόσο με την ουσία όπως και με τη σημειολογία.

Το ταξίδι Μητσοτάκη προέκυψε με πρωτοβουλία της Λευκωσίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της οποίας ο  Κύπριος ηγέτης προσκάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παραστεί στην κεντρική αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της συνεχιζόμενης κατοχής, που οργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία κάθε χρόνο στο προεδρικό.

 Ο κ. Μητσοτάκης, που αποδέχθηκε την πρόσκληση, θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, που θα παραστεί σε εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή του 1974. Και τούτο είναι προφανώς άξιο αναφοράς καθώς θα γίνει για πρώτη φορά.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση, το βράδυ της 20ης Ιουλίου, στην οποία κεντρικός ομιλητής είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, θα στείλει μηνύματα ενόψει της συμπλήρωσης μισού αιώνα κατοχής αλλά και επειδή ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, ενδεχομένως και πριν την επέτειο.

Στην αντίπερα όχθη

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη, στα κατεχόμενα την έναρξη των πανηγυριών θα κηρύξει ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης, Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση και θα εκφωνήσει ομιλία στη «Βουλή» του κατοχικού καθεστώτος. Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κατεχόμενα.

Ενδείξεις- σκοπίμως προφανώς- από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχουν, ωστόσο, είναι σαφές πως λόγω της χρονικής συγκυρίας ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης αναμένεται ότι προβεί σε εξαγγελίες, που θα αφορούν και το μέλλον του ψευδοκράτους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την κάθοδο του στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στην Αστάνα του Καζακστάν και στη συνέχεια στο Αζερμπαϊτζάν. Κυρίως σε ό,τι αφορά το Αζερμπαϊτζάν, η Άγκυρα ασκεί πιέσεις ώστε να γίνουν κινήσεις από πλευράς του Μπακού για αναβάθμιση των σχέσεων του με το κατοχικό καθεστώς. Τέτοιες κινήσεις γίνονται ήδη από τη στιγμή κατά την οποία αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος, «υπουργοί» μεταβαίνουν στο Αζερμπαϊτζάν για επαφές και συνόδους.  

Ο Ερντογάν, όπως έπραξε προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τα τελευταία δυο χρόνια, ζητώντας αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας, το ίδιο θα πράξει βρισκόμενος στα κατεχόμενα. Ο Τούρκος Πρόεδρος με την τακτική του «βήμα προς βήμα», αναμένεται να αναφερθεί στα «επιτεύγματα» του για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους  με καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, θέτοντας τον πήχη πιο ψηλά αξιώνοντας  να καταστεί πλήρες μέλος.

Δύσκολα, πάντως, θα προκύψει στα πανηγύρια παρουσία υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου. Μάλλον θα υπάρξουν παρουσίες σε επίπεδο βουλευτών, όπως και στα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε σε επέτειο εισβολής θεωρείται μάλλον απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να γίνουν κινήσεις έστω και συμβολικού χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν προσκάλεσε και τον Πρόεδρο του  Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς. Αναμένεται ότι λόγω του χαρακτήρα των πανηγυριών να βρεθούν στα κατεχόμενα κι άλλοι πολιτικοί ηγέτες από την Τουρκία.

Συνάντηση στην Ουάσιγκτον

Έχει, πάντως, συμπέσει δέκα ημέρες πριν από την επέτειο της εισβολής, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγέτων του ΝΑΤΟ ( 9-11 Ιουλίου). Στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης τους θα περιλαμβάνονται πολλά θέματα που προέκυψαν μετά την τελευταία τους επαφή τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα. Τα λεγόμενα ήρεμα νερά ενίοτε ταράσσονται από κινήσεις και ενέργειες της κατοχικής πλευράς. Παρόλα αυτά υπάρχει εκατέρωθεν προσπάθεια διατήρησης των καναλιών επικοινωνίας και διατήρηση της «θετικής ατζέντας». Σημειώνεται ότι θεωρείται «κλειστή» η συνάντηση το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Η Κύπρος θα σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία στον ΟΑΣΕ, δεν ψηφίζει Τούρκο για Γ.Γ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...