Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Στο «μικροσκόπιο» του ΓΕΣ τα αμερικανικά τεθωρακισμένα Bradley - Αυξάνεται η πίεση για παραχώρηση 500 ΤΟΜΑ

Με αποφασιστικότητα να αυξήσει την πίεση στους Αμερικανούς, με την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας, εμφανίζεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), με σκοπό να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στην απόκτηση μιας μεγαλύτερης ποσότητας Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley M2A2 από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.

Όπως αναφέρει το onalert.gr, oι δηλώσεις του επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη, στην οποία συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, αναδεικνύουν την προθυμία της Ουάσιγκτον να παραχωρήσει, εκτός από την έγκριση για την πώληση μαχητικών F-35, και χρησιμοποιημένα οπλικά συστήματα από το περισσεύον υλικό και των τριών Κλάδων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Στρατός Ξηράς έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση με Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), εστιάζοντας την προσοχή του στις Μηχανοκίνητες Μονάδες, καθώς και στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Δ’ Σώματος Στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πιθανότητα αγοράς νέων ΤΟΜΑ, όπως το LYNX, φαίνεται ότι έχει εκτοπιστεί για το άμεσο μέλλον λόγω του υψηλού κόστους, με όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα υπό επαναξετάσεις. Κατά κάποιο τρόπο, η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις μετά από τις εν λόγω αναθεωρήσεις.

Η απόφαση των Αμερικανών να αποδεσμεύσουν και να παραχωρήσουν προς την Ελλάδα 62 ΤΟΜΑ Bradley M2A2 αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με το Στρατιωτικό Επιτελείο, έναν σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση του αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού. Ωστόσο, ο αριθμός των 62 ΤΟΜΑ δεν είναι αρκετός ούτε για να εξοπλίσει δύο Τάγματα. Επομένως, υπάρχει ήδη αίτημα για αύξηση των Bradley, με την ελληνική στρατιωτική ηγεσία να ζητά αρχικά την άμεση παραχώρηση και να εξετάζει τη δυνατότητα απόκτησης έως και 500 ΤΟΜΑ.

Η προοπτική απόκτησης των M2A2 Operation Desert Storm, που υπάρχουν στα αποθέματα του US Army, φαίνεται να αποτελεί επικείμενη λύση. Παρόλο που διαφέρουν σημαντικά από την αρχική έκδοση M2A0, σύμφωνα με τους Έλληνες Επιτελείς, τα M2A2 Operation Desert Storm αναδεικνύονται ως αξιόπιστη επιλογή που μπορεί να αντικαταστήσει τα παλαιότερα ελληνικά Μ-113 Α1, που έχουν υπερβεί τα 50 χρόνια υπηρεσίας.

Τα M2A2 ΟDS διαθέτουν κινητήρα 600 ίππων, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν ταχύτητα 65 χλμ και να καλύψουν επιχειρησιακή εμβέλεια 480 χλμ. Επιπλέον, μπορούν να μεταφέρουν έξι στρατιώτες, συν τρία μέλη του πληρώματος (αρχηγό, πυροβολητή και οδηγό). Το πυροβόλο M242 25mm, οι δύο αντιαρματικοί πύραυλοι TOW και το συζυγές πολυβόλο 7,62mm παρέχουν σημαντική ισχύ πυρός, ενώ διαθέτουν επιπλέον θωράκιση για πυρομαχικά 30mm και δυνατότητα ενεργής θωράκισης. Στον τομέα των ηλεκτρονικών, οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν νέα συστήματα, μεταξύ των οποίων και το εντοπισμό εισερχόμενου βλήματος.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...