Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Δεν «χαμπαριάζει»! Ο Δένδιας επέβαλε πρόστιμο στους Γερμανούς για τα Leopard

Δικαίωσε τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» και προστάτευσε το συμφέρον των φορολογουμένων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος, σε αντίθεση με τους δύο προκατόχους του Νίκο Παναγιωτόπουλο και Αλκιβιάδη Στεφανήεπέβαλε πρόστιμο ύψους 25.887.346,95 ευρώ στη γερμανική εταιρία Krauss-Maffei Wegmann (KMW), λόγω εκπρόθεσμης παράδοσης υλικών στο πλαίσιο της σύμβασης 016A/2003 για την προμήθεια των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2HEL.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, ο Δένδιας, αποδεχόμενος τη γνωμοδότηση Νο 92/2022 της 13ης Οκτωβρίου 2022 της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής (ΚΓΕΠ), του αρμόδιου οργάνου της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), την κατέστησε εκτελεστή διοικητική πράξη. Με αυτό τον τρόπο, την ίδια ημέρα για την οποία ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) ενίσχυσε τη νομική θέση του Ελληνικού Δημοσίου.

Με επανειλημμένα δημοσιεύματά της η «δημοκρατία» είχε αναδείξει τους σημαντικούς κινδύνους που εγκυμονούσε για τους φορολογουμένους η μη αποδοχή της γνωμοδότησης που εισηγούνταν την επιβολή του προστίμου στην KMW. Με το πρόστιμο οριστικοποιούνται οι ρήτρες που είχαν επιβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και βάσει των οποίων είχαν παρακρατηθεί περίπου 28.000.000 ευρώ από τις πληρωμές προς την εταιρία. Την καταβολή του ποσού αυτού πλέον των τόκων (συνολικά περισσότερα από 45.000.000 ευρώ) η γερμανική εταιρία είχε εγείρει ως απαίτηση στη διεθνή διαιτησία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ