Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Η Ελλάδα πουλάει τόνους λιγνίτη στα Σκόπια-70 νταλίκες φορτωμένες με υλικό μετέβησαν στο γειτονικό κρατίδιο

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια μεταφοράς λιγνίτη από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα μέσω του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα. Η ύπαρξη πολλών φορτηγών στο τελωνείο της Νίκης είναι συνηθισμένη εικόνα πλέον. Το τελωνείο της Νίκης αποτελεί σημαντικό σημείο ελέγχου για τη μεταφορά λιγνίτη από την Ελλάδα προς τα Σκόπια, διασφαλίζοντας την τήρηση των κανονισμών και των διεθνών συμφωνιών κατά την εξαγωγή του συγκεκριμένου ορυκτού.

Η διακρατική συμφωνία για μεταφορά λιγνίτη από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα έγινε πριν ένα χρόνο περίπου.

Ο λιγνίτης καλύπτει κυρίως τις ανάγκες του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στα  Μπίτολα, αλλά μέρος των ποσοτήτων χρησιμοποιείται και στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Οσλομέι, όπως αναφέρει η efkozani.gr.

Μετά την “μετάβαση” της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια, οι λιγνιτικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί κατά πολύ κι ως εκ τούτου η καύση ορυκτών καυσίμων, γι αυτόν και για άλλους λόγους, η κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με την γειτονική χώρα για μεταφορά λιγνίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ίδιο ακριβώς έγκλημα έχει γίνει και στον τομέα της παραγωγής ρεύματος

Κλείσαμε παραγωγικές μονάδων πολλών ετών που δούλευαν με λιγνίτη της ΔΕΗ, χωρίς να διασφαλίσουμε το από που θα λαμβάνουμε την αντίστοιχη ποσότητα ρεύματος.

Το αποτέλεσμα ήταν με την πρώτη “καταιγίδα”, (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), στις τιμές φυσικού αερίου, να πληρώνουμε διπλάσιο ποσό και εξαιρετικά πολλά δις ευρώ για ενέργεια στην χώρα μας.Μάλιστα μετά από κάποια περίοδο ανάκαμψης στην Ευρώπη, τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ξανά άνοδο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω και της διεθνούς καταστάσεως.

Στην χώρα μας το ίδιο διάστημα, ακούσαμε πολλά για την περιβόητες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ( ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κά), χωρίς όμως να υπάρχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα σε ποσότητα που παρήγαγαν τα εργοστάσια λιγνίτη στην χώρα μας.
Πρόκειται για τραγικές επιλογές που έγιναν με γνώμονα την ευθυγράμμιση με ξένες εντολές από ξένα κέντρα, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η πραγματικότητα στην χώρα μας.

Αυτός ο τρόπος δράσης είναι επικίνδυνος και κυρίως αναποτελεσματικός, κάτι που έδειξε και η επιστροφή για παράδειγμα ολόκληρης Γερμανίας σε εργοστάσια λιγνίτη.Η Γερμανία επαναφέρει σε λειτουργία εργοστάσια λιγνίτη που είχαν κλείσει για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει ενεργειακή επάρκεια τον χειμώνα του 2023-24.

Πρώτα είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της να πληρώνουν φθηνά τα βασικά προϊόντα σίτισης και την ενέργεια, και στην συνέχεια τα οποία σχέδια θέλουν να εφαρμόσουν οι τεχνοκράτες της Ευρώπης, οι οποίοι τώρα στην κρίση του Ισραήλ και μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, δεν διέκοψαν ούτε την χρηματοδότηση στους Παλαιστινίους λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων των χωρών μελών της Ένωσης.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ