ηγέτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για το ελληνικό Έπος του '40
Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Τι δήλωσαν οι ηγέτες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου για το ελληνικό Έπος του '40;

Είμαστε μάλλον το μόνο κράτος στον κόσμο που γιορτάζει την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και όχι την λήξη του, μιας αυτό το ηρωικό γεγονός έχει μείνει στην ελληνική ιστορία ως το Έπος του '40.

Η ελληνική αντίσταση ήταν λυσσαλέα, τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή των γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος. Καθυστερήσαμε τόσο πολύ τον ναζιστικό στρατό που πολλοί αναλυτές θεωρούν μέχρι και σήμερα καθοριστική την ελληνική συμβολή για την αποτυχία του Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο, αφού δώσαμε αρκετό χρόνο στους Σοβιετικούς να επικρατήσουν έναντι του Άξονα.

Οι ηγέτες της εποχής όχι μόνο δεν αμφισβήτησαν το ελληνικό κουράγιο και σθένος αλλά το εξύμνησαν, μιλώντας για την χώρα μας κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είναι όλα τα παρακάτω λόγια επιβεβαιωμένα, ωστόσο όλα μας προκαλούν δέος και θαυμασμό.

Τι Είπαν Ηγετικές Μορφές του '40 για την Ελλάδα

Αδόλφος Χίτλερ

Ο Αυστριακός ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας λέγεται πως δήλωσε:

«Η ιστορική δικαιοσύνη με αναγκάζει να παραδεχτώ πως από όλους τους εχθρούς που μας αντιστάθηκαν, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με το περισσότερο κουράγιο από όλους τους άλλους.» 

Είναι γνωστό πως ο Χίτλερ δεν ήταν σύμφωνος με την εισβολή του Μουσολίνι στην Ελλάδα 1940, μιας και δεν θεωρούσε την τότε περίοδο την κατάλληλη στιγμή να ανοίξει ο άξονας ένα βαλκανικό μέτωπο. 

Ουίνστον Τσώρτσιλ

Αν και πολλοί αμφισβητούν την εγκυρότητα αυτών των δηλώσεων, αναφορές προτείνουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει πως «εάν δεν υπήρχε το ηθικό και το κουράγιο των Ελλήνων δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Μία εξίσου αμφισβητούμενη φράση του Βρετανού ηγέτη ήταν τα θρυλικά αυτά λόγια:

«Από εδώ και πέρα δεν θα λέμε πως οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά πως οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.»

Περιττό να τονίσουμε πως η τελευταία φράση έμεινε στην ιστορία, περιγράφοντας άψογα τον ελληνικό ηρωισμό.

Ιωσήφ Στάλιν

Όσον αφορά τον Σοβιετικό ηγέτη Στάλιν, λέγεται πως είπε για την χώρα μας:

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό, η αντίσταση του οποίου καθόρισε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο... Πολεμήσατε άοπλοι και νικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων... Μας δώσατε χρόνο να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας.»

Αρχηγός του Επιτελείου του Χίτλερ

Τα λόγια του Στάλιν φαίνεται να συμβαδίζουν και με τα λόγια του αρχηγού του επιτελείου του Χίτλερ ονόματι Βίλχελμ Μπόντεβιν Γιόχαν Γκούσταφ Κάιτελ, ο οποίος ανέφερε:

«Οι Έλληνες καθυστέρησαν δύο ή περισσότερους κρίσιμους μήνες την γερμανική επίθεση κατά της Ρωσίας. Εάν δεν υπήρχε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση, η έκβαση του πολέμου θα ήταν διαφορετική.»

Φραγκλίνος Ρούζβελτ

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ λέγεται πως δήλωσε:

«Όταν ολόκληρος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του αήττητου γερμανικού τέρατος και αντιστάθηκε εναντίον του με το περήφανο πνεύμα της ελευθερίας.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ