Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

«Σήμα» του ΓΕΕΘΑ: Ελικόπτερα, κομάντο της Ζ΄ΜΑΚ και λέμβοι στην Θεσσαλία ενόψει της κακοκαιρίας

Σήμα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με το οποίο νευραλγικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τίθενται σε «υψηλή ετοιμότητα» εστάλη το πρωί της Κυριακής, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού που αναμένεται τη Δευτέρα.

Η κακοκαιρία που φαίνεται ότι θα πλήξει και πάλι περιοχές της Θεσσαλίας έχει σημάνει «συναγερμό» στις Ένοπλες Δυνάμεις που ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να ζητηθεί η κινητοποίηση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όλα τα διαθέσιμα πτητικά μέσα, ελικόπτερα Super Puma και AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, S-70 και AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, Chinook και Huey της Αεροπορίας Στρατού έχουν λάβει εντολή για μεταστάθμευση στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου ώστε να βρίσκονται κοντά στις περιοχές όπου αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πληρώματα των συγκεκριμένων μέσων έχει ζητηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο ωρών, η οποία ενδεχομένως μειωθεί ακόμη περισσότερο, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε υψηλή ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων που πρωταγωνίστησαν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και στον απεγκλωβισμό εκατοντάδων πολιτών στην Καρδίτσα και τη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ΓΕΕΘΑ έχει ζητήσει έλεγχο όλων των μέσων, ήτοι οχήματα, ελαστικές λέμβοι, μηχανήματα κλπ, αλλά και την προετοιμασία και ενημέρωση του προσωπικού που υπάγεται στο σχέδιο «Ξενοκράτης». Σε επιφυλακή βρίσκονται και τα τμήματα «ΧΕΛΜΟΣ» του Στρατού Ξηράς που εξειδικεύονται στην αναζήτηση αγνοουμένων κυρίως στην ξηρά αλλά και στο υγρό στοιχείο, όπως λίμνες, ποτάμια και πλημμυρισμένες περιοχές.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη ένας Λόχος των Ειδικών Επιχειρήσεων με μεγάλη εμπειρία σε αποστολές διάσωσης βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Λάρισα και θα παραμείνει εκεί σε άμεση ετοιμότητα ώστε να επιχειρήσει εφόσον απαιτηθεί. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκονται ακόμη, τμήματα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Βιολογικής, Χημικής και Πυρηνικής Άμυνας για να συνδράμουν στην απολύμανση του προσωπικού αν χρειαστεί να γίνουν και πάλι επιχειρήσεις σε πλημμυρισμένες εκτάσεις, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και Μονάδες του Μηχανικού. Άλλωστε, την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση μίας ακόμη στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέλεϋ στα Στουρναραίικα Τρικάλων.

Πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ» αναφέρουν ότι ανάλογη ετοιμότητα έχει ζητηθεί και άλλες Μονάδες και Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται στον συντονισμό και τον έλεγχο επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, η κινητοποίηση έχει ως στόχο την άμεση ετοιμότητα μέσων και προσωπικού, ώστε όταν ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία, οι δυνάμεις να βρίσκονται «επί τόπου» και να μη χρειαστεί να μετακινηθούν από τα νησιά, όπως τα Super Puma που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης όταν πλημμύρισε ο θεσσαλικός Κάμπος ή τα στελέχη της Ζ’ ΜΑΚ που ξεκίνησαν από τη Νέα Πέραμο οδικώς για τις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενημερώσεις θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας αλλά και αύριο Δευτέρα ώστε κάθε Μονάδα να λάβει εγκαίρως οδηγίες για το που θα χρειαστεί να επιχειρήσει αν τα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη Θεσσαλία αλλά και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου προκαλέσουν και πάλι προβλήματα και καταστροφές. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ