Εθνικά θέματα

Το ΓΕΕΘΑ συνεχίζει ακάθεκτο την στρατιωτική διπλωματία με υπογραφή Κοινού Σχεδίου Δράσης με Κύπρο και Ιορδανία

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 υπεγράφη στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Διευθυντή των Διευθύνσεων Τεθωρακισμένων και Πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας Brigadier General Khalil Suleiman Abed Rabbo Talas και τον Διευθυντή του Δ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Συνταγματάρχη (ΠΒ) Αλκιβιάδη Αλκιβιάδη.

Το ΚΣΔ 2023 είναι το πρώτο που υπογράφεται στο εν λόγω τριμερές σχήμα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Συνεργασία σε επιχειρησιακές δραστηριότητες Ηλεκτρονικού Πολέμου.
  • Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε αντικείμενα πυρόσβεσης, αεροδιακομιδών, και σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Με την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης εμβαθύνεται περαιτέρω η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών Χωρών στο πλαίσιο του αμυντικού τους συντονισμού και ενισχύεται η κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» 2023 εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και στο πλαίσιο δράσεων που συμφωνήθηκαν κατά τις συνομιλίες που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Ομολόγό του Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordan Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιορδανία και παρουσία του στην 13η Special Operations Forces Exhibition (SOFEX-22) την 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2022.

Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία προκειμένου να παραβρεθεί στην 13η Special Operations Forces Exhibition (SOFEX-22), κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordan Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity.

Το ΓΕΕΘΑ σημείωνε τότε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η έκθεση έλαβε χώρα στο «Aqaba Gate Aviation King Hussein International Airport» στην Aqaba, υπό την αιγίδα της Α.Μ. Βασιλέα του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein και Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεών της. Στην SOFEX-22 παρέστησαν επίσης οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Αργεντινής, του Σουδάν και του Μπαχρέιν, καθώς και στρατιωτικές αντιπροσωπείες από 98 Χώρες.

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραβρέθηκε σε δείπνο που παρατέθηκε από την Α.Μ. Βασιλέα της Ιορδανίας σε επίσημους προσκεκλημένους της SOFEX-22, κατά το οποίο και σε συνέχεια της τιμητικής ακρόασης που του παραχώρησε την 9 Νοεμβρίου 2021 στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Αμμάν, είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για την περαιτέρω εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών και την συμβολή της στην κοινή τους προσπάθεια για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο της έναρξης της SOFEX-22, παρακολούθησε επίδειξη τακτικής άσκησης από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Ιορδανίας που προσομοίωνε αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας σε εμπορικό πλοίο και εξουδετέρωση τρομοκρατικού θύλακα σε παραθαλάσσια περιοχή. Στην συνέχεια μετέβη στον Συνεδριακό Χώρο «Aqaba Gate Aviation», όπου περιηγήθηκε στον χώρο της Έκθεσης στην οποία πάνω από 300 εκθέτες από όλο τον κόσμο παρουσίασαν αμυντικά προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, με έμφαση στις Ειδικές Επιχειρήσεις και στην καινοτομία γενικότερα, με μεγάλη ποικιλία οπλισμού, στρατιωτικών οχημάτων, μη επανδρωμένων συστημάτων και συστημάτων C4ISR.

Ακολούθως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον Ομόλογό του Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity, με τον οποίο αφού αναφέρθηκαν στους πολυετείς και ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο Χωρών, συνομίλησαν επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς εξελίξεις και στις επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τόσο του αναθεωρητισμού όσο και του παρεμβατισμού στις υποθέσεις άλλων κρατών, καθώς και στην Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου και στον σταθεροποιητικό της ρόλο.

Επίσης, συζήτησαν για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο διεθνές περιβάλλον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην επακόλουθη ραγδαία μεταβολή του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας που επιθυμεί και προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, και έδωσε έμφαση στις διευρυμένες διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις Αραβικές Χώρες και το Ισραήλ από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στην σύναψη αμυντικών συμφωνιών στρατηγικής σημασίας με τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

Στη συνέχεια και στην βάση του «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2022» μεταξύ των 2 Χωρών, οι 2 Αρχηγοί επικέντρωσαν την συζήτησή τους στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών και εμβάθυνσης της σχέσης Ελλάδας και Ιορδανίας με επέκταση των κοινών τους δράσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό, λαμβανομένου ιδιαίτερα υπόψη ότι τις τελευταίες 4 δεκαετίες άνω των 300 Ιορδανών Αξιωματικών έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές, στις οποίες την παρούσα χρονική περίοδο φοιτούν άνω των 50 Ιορδανών μαθητών. Επ’ αυτού, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ορκωμοσία των νέων Αξιωματικών της ΣΣΑΣ, στους οποίους περιλαμβάνονται και 6 Αξιωματικοί Υγειονομικού από την Ιορδανία.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης τότε στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) και στην εμβάθυνση της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας στον τομέα αυτό, με πλέον πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα την συμμετοχή μας στην άσκηση «EAGER LION 22» στην Ιορδανία, όπως και της Ιορδανίας με παρατηρητές στην «HERCULES 22» που έλαβε χώρα στην Αίγυπτο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση στον Ομόλογό του όπως εξετάσει την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας τόσο στην άσκηση «HERCULES 23», όσο και στην επόμενη διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ», της οποίας η πολυπλοκότητα και επιχειρησιακή αξία αναβαθμίζεται συνεχώς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...