Εθνικά θέματα

Τι γίνεται στους Αγίους Τόπους; Επιθέσεις κατά των Ορθοδόξων χριστιανών στην Ιερουσαλήμ από φανατικούς Εβραίους

Μια πολύ ζοφερή εικόνα των Αγίων Τόπων αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, που αφορά  την ανεξέλεγκτη δράση  φανατικών Εβραίων, κατά των ορθοδόξων χριστιανών, αλλά και των Αρμενίων και Καθολικών, η οποία μεγεθύνεται στις μεγάλες εορτές όπως το Πάσχα.

Καθώς οι επιθέσεις σε χριστιανούς γίνονται πιο συχνές, μια νέα κρίση διαφαίνεται για το Ισραήλ. Οι ηγέτες της  χριστιανικής εκκλησίας επισημαίνουν την αφιλόξενη πολιτική ατμόσφαιρα καθώς κλειδώνουν τους ναούς τους την νύχτα.

Τα κυβερνητικά υπουργεία του Ισραήλ επιμένουν ότι καταπολεμούν ενεργά αυτήν την κατάσταση.Την περασμένη εβδομάδα, ένας κάτοικος του νότιου Ισραήλ συνελήφθη αφού επιτέθηκε σε Ορθόδοξους ιερείς με σιδερένια ράβδο στον τάφο της Παναγίας στη Γεσθημανή.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, από ριζοσπαστικές ισραηλινές ομάδες, με στόχο εκκλησίες, νεκροταφεία και χριστιανικές περιουσίες… έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο που προφανώς αυξάνεται σε ένταση κατά τη διάρκεια των χριστιανικών εορτών.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, από ριζοσπαστικές ισραηλινές ομάδες, με στόχο εκκλησίες, νεκροταφεία και χριστιανικές περιουσίες, έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο που προφανώς αυξάνεται σε ένταση κατά τη διάρκεια των χριστιανικών εορτών», ανέφερε η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Και δεν γίνονται όλα τα περιστατικά πρώτη είδηση. Ο πατέρας Ματθαίος, γραμματέας του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Θεόφιλου Γ', είπε στους Times of Israel ότι την περασμένη Τρίτη, ένας ανάπηρος ιερέας που βγήκε αργά από το ελληνορθόδοξο μοναστήρι δέχθηκε φτυσίματα από δύο νεαρούς  Εβραίους.

Όταν ένας άλλος Ορθόδοξος ιερέας αντιμετώπισε  τους δράστες, εκείνοι σήκωσαν τα πουκάμισά τους για να του δείξουν δοχεία με σπρέι πιπεριού.

Σύμφωνα με τον πατέρα Ματθαίο, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε και στη συνέχεια απελευθέρωσε τους δράστες.

Οι ανώτεροι κληρικοί των χριστιανικών δογμάτων επικρίνουν τη συνολική αντίδραση της Ισραηλινής αστυνομίας.

«Η αστυνομία προσπαθεί να απεικονίσει κάθε επίθεση ως κάτι μεμονωμένο και προσπαθεί να παρουσιάσει  τους επιτιθέμενους ως ψυχικά ασταθείς», είπε ο Αμίρ Νταν, εκπρόσωπος της Φραγκισκανικής εκκλησίας των Αγίων Τόπων.

Τα ισραηλινά κυβερνητικά όργανα σε επαφή με τις εκκλησίες  καταδικάζουν όλες τις επιθέσεις και επιμένουν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε η Τάνια Μπεργκ-Ραφαέλι, διευθύντρια του Τμήματος Παγκόσμιων Θρησκειών του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια τόνισε ότι το γραφείο της κάλεσε το Ελληνορθόδοξο  Πατριαρχείο μετά την επίθεση στον τάφο της Παναγίας, για να εκφράσει την αλληλεγγύη και να καταδικάσει την επίθεση, όπως κάνει τακτικά.«Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι αντιπροσωπευτικές της ισραηλινής κοινωνίας», είπε η ίδια.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η προσωπική ασφάλεια των κατοίκων του Ισραήλ είναι ευθύνη της αστυνομίας.

"Ενώ αναγνωρίζουν πρόθυμα ότι δεν υπάρχει οργανωμένη ή κυβερνητική προσπάθεια εναντίον τους, οι χριστιανοί κληρικοί στην Παλιά Πόλη μιλούν για μια επιδεινούμενη ατμόσφαιρα παρενόχλησης, απάθειας από τις αρχές και αυξανόμενο φόβου ότι τα περιστατικά φτυσίματος και βανδαλισμών, τα οποία  θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό”, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα μεταξύ άλλων.

Την ουσία όμως του τι συμβαίνει στους Αγίους Τόπους έδωσε ο πάτερ  Φ.Πάτον  Κουστό, Φύλακας των Χριστιανικών Αγίων Τόπων στους Αγίους Τόπους για λογαριασμό της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος ανέφερε επτά περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας κατηγορηματικά ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα σοβαρά περιστατικά συμβαίνουν συγκεκριμένα τώρα. Περιμένουμε και απαιτούμε από την ισραηλινή κυβέρνηση και τις αρχές επιβολής του νόμου να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα για να σφραγίσουν αυτά τα σοβαρά φαινόμενα.

Ενώ υπάρχουν εδώ και καιρό περιοδικά περιστατικά βανδαλισμού και παρενόχλησης κατά χριστιανών κληρικών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες".

Εκτιμάται ότι για το θέμα οφείλει να δράση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας καλύτερη αστυνόμευση και δάση κατά ων ακραίων στοιχείων στην ισραηλινή κοινωνία, τα οποία συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αμαυρώνοντας τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...