Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η στρατιωτική διπλωματία με τον Α/ΓΕΕΘΑ στη Ρώμη και άσκηση Ελλάδας Γαλλίας - ΝΑΤΟ

Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνεχίζοντας τον μαραθώνιο στρατιωτικής διπλωματίας

Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με την πρέσβη της Ελλάδας στην Ιταλία, κα Σουρανή με την οποία συζήτησε για:

- Διεθνείς εξελίξεις σε θέματα άμυνας & ασφάλειας

- Περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών δεσμών Ελλάδας-Ιταλίας

- Προώθηση Στρατιωτικής Συνεργασίας

Στην συνέχεια ο ΑΓΕΕΘΑ είδε τον Ιταλό ομόλογό του Nαύαρχο Giuseppe Cavo Dragone με τον οποίο συζήτησε για:

-Διεθνείς εξελίξεις

-Συνέπειες αναθεωρητισμού

-Προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές

-Ενίσχυση στρατιωτικών δεσμών

-Κοινές δράσεις

-Ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ-EUNOMIA

Στο πρόγραμμα του Στρατηγού υπήρχε ακόμα, συνάντηση με τον Διοικητή των Ιταλικών  Διακλαδικών Επιχειρήσεων Lt Gen Francesco Paolo Figliuolo με τον οποίο αναφέρθηκε σε:

-Προκλήσεις Άμυνα Ασφάλεια ευρύτερης περιοχής

-Εμβάθυνση Στρατιωτικής Συνεργασίας ιδιαίτερα σε SOF

-Επαύξηση ασκήσεων & επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων

Ο ΑΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε επίσης το αρχηγείο της επιχείρησης «Ειρήνη» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και συζήτησε με τον Διοικητή της Yποναύαρχο Stefano Turchetto για:

-Υποστήριξη & σπουδαιότητα της επιχείρησης

-Άψογη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας

-Διασφάλιση ειρήνης & σταθερότητας στην περιοχή

Είχε δε εγκάρδια συνάντηση με Στελέχη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στο Στρατηγείο.

Είναι γεγονός πως και στο θέμα της στρατιωτικής διπλωματίας ο ΑΓΕΕΘΑ είναι αεικίνητος.

Οι πλέον χαρακτηριστικές κινήσεις στο πλαίσιο της στρατιωτικής διπλωματίας τους τελευταίους μήνες είναι η συνάντηση που είχε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο γραφείο του με τον Αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ (USA Chief of Staff of the Army) Στρατηγό James C. McConville. Η συνάντησή τους ήταν η δεύτερη το περασμένο έτος, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ κ. Amir Eshel.

Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα από την Τρίτη 08 Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία κατόπιν πρόσκλησης του Oμολόγου του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili. Μία εβδομάδα νωρίτερα στις 31 Οκτωβρίου και μέχρι την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, στην Ιορδανία προκειμένου να παραβρεθεί στην 13η Special Operations Forces Exhibition (SOFEX-22), κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) Jordan Armed Forces (JAF) Major General Yousef Ahmed Al-Hnaity.

Από την Τρίτη 30 Αυγούστου έως την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces Aντιστρατήγου Osama Roshdy Askar και σε ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ την 23 Νοεμβρίου 2021.

Η στρατιωτική διπλωματία συνεχίστηκε και επί του πεδίου καθώς την περασμένη Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξήχθη συνεκπαίδευση ADEX (Air Defence Exercise) 2 Μαχητικών Αεροσκαφών F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας με την Γαλλική Φρεγάτα FS LANGUEDOC της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two - SNMG 2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Κατά την διάρκεια της ADEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιαεροπορικής άμυνας και αεροπορικής προσβολής από διαφορετικές κατευθύνσεις, τα οποία συνέβαλαν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς και στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και της συναντίληψης μεταξύ των συμμετεχουσών συμμαχικών δυνάμεων.

Άλλη μια συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων ολοκληρώθηκε με την επίτευξη όλων των αντικειμενικών σκοπών, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο ΓΕΕΘΑ την 21 Ιανουαρίου 2022

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...