Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ο Δένδιας στο Κόσοβο: Αναλαμβάνει ρόλο ''γεφυροποιού'' μεταξύ Πρίστινας- Βελιγραδίου- Ο σκοπός & οι επιδιώξεις της επίσκεψης

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών , "στην Πρίστινα μεταβαίνει σήμερα Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Η επίσκεψη Δένδια στο Κόσοβο

Ο Υπουργός θα γίνει αρχικά δεκτός και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani Sadriu.

Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο τελευταίος.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την Κοσοβάρα ομόλογό του, Donika Gërvalla-Schwarz.

Οι συζητήσεις κατά την επίσκεψη αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στο Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων."

 

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχαν του προηγούμενου έτους οι δύο ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, είχε τονίσει την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνδεθούν όλα τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του Διαδριατικού αγωγού (TAP) (Trans-Adriatic Pipeline).

Ο Έλληνας Διπλωμάτης,είπε ότι ήταν χαρά που υποδεχόταν την Κοσσοβάρα ομόλογό του στην Αθήνα στις αρχές του 2022, μετά την επίσκεψή του στην Πρίστινα τον Ιούνιο 2021.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι οι τακτικές επαφές δείχνουν την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, να ενισχύσει τις σχέσεις Αθήνας-Πρίστιναενώ δεν έκρυψε ότι συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθμίσαμες το επίπεδο του γραφείου σας στην Αθήνα, το οποίο έχει μετονομαστεί σε Γραφείο Ενδιαφέροντος του Κοσσυφοπεδίου στην Αθήνα», είπε ο Δένδιας.

Η στάση της Ελλάδας για τα Δυτικά Βαλκάνια 

Η ιστορία της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με την ιστορία των Βαλκανίων, μια περιοχή στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ανά τους αιώνες .

Ιστορικά, τα Βαλκάνια θεωρούνται μια ασταθής περιοχή και οι τελευταίες συγκρούσεις  στην περιοχή σημειώθηκαν στις αρχές του 21ου αιώνα, στον απόηχο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Ως μακροχρόνιο μέλος της ΕΕ (1981), του ΝΑΤΟ (1952) και άλλων ευρωατλαντικών θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει την εδραίωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης στην περιοχή, μέσω της δημιουργίας σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και τάξη ,όπως ορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, καθώς και μέσω της πλήρους ενσωμάτωσης όλων των βαλκανικών χωρών στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας για τα Βαλκάνια περιστρέφεται γύρω από τους εξής άξονες:

Περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της βέλτιστης χρήσης των υφιστάμενων περιφερειακών πλατφορμών καθώς και των μηχανισμών της ΕΕ.

Η Ελλάδα συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας και διάφορες πλατφόρμες διμερούς, τριμερούς και τετραμερούς συνεργασίας που προωθεί με εταίρους και κράτη της περιοχής.

Η Ελλάδα επιθυμεί να προωθήσει τη συνεργασία των συμμετεχουσών χωρών σε διάφορους τομείς όπως εκτός από την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την πολιτική προστασία, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, τη συνδεσιμότητα δικτύων και υποδομών (οδικές, σιδηροδρομικές, τηλεπικοινωνίες) και την συνεργασία για την εφαρμογή ενός δίκτυο εσωτερικών πλωτών οδών στα Βαλκάνια.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την ελληνική πλευρά στη σταδιακή διαμόρφωση περιφερειακής αγοράς στα Δυτικά Βαλκάνια, σε κοινές δράσεις στους τομείς των ενεργειακών υποδομών και επενδύσεων, καθώς και στη διαμόρφωση τεχνολογικής πλατφόρμας για άλλες κοινές πρωτοβουλίες.

Ενισχύεται επίσης ο πολιτικός ρόλος για τη " Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" (SEECP), που θα επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων.

Η πολιτικά ενισχυμένη SEECP χρησιμεύει ως προθάλαμος όπου οι χώρες της περιοχής μπορούν να προετοιμάσουν την προσχώρηση στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Κοσόβου

Η Ελλάδα, ένα από τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου (17.02.2008), ακολουθεί μια εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση απέναντί ​​της, ως μέρος της δέσμευσής μας για την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη .

Η συνεχής επιδίωξή της Ελλάδας είναι επίσης η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Κοσσυφοπεδίου. 

Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας , με βάση την καθιερωμένη ελληνική πολιτική για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, κατέστη δυνατή η σύναψη της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 19ης Απριλίου 2013, η οποία έδωσε σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικά στο Κοσσυφοπέδιο από το διαπιστευμένο από την UNMIK Γραφείο Διασύνδεσης στην Πρίστινα.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην πολιτική αποστολή της ΕΕ (EULEX), καθώς και στην αποστολή του ΝΑΤΟ (KFOR) στο Κοσσυφοπέδιο.

Η αντιπαλότητα Κοσόβου-Βελιγραδίου και ο ρόλος  ΕΕ-Ελλάδας

Η  Ρωσία είναι δεδομένο ότι δεν θέλει να χάσει  την Σερβία από σύμμαχο, το προπύργίο της στα Βαλκάνια. 

Ωστόσο το Βελιγράδι να αντιλαμβάνεται ότι στην παρούσα φάση η Ρωσία δεν μπορεί να το ενισχύσει, έχοντας στρέψει ολοκληρωτικά την προσοχή της στον πόλεμο στην Ουκρανία και μη διαθέτοντας χερσαία σύνορα με την Σερβία.

Αντιλαμβάνεται ο  Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς ότι η χώρα του απομονώνεται επικίνδυνα Διεθνώς, γεγονός που τον ωθεί κατά την άποψή μας να γίνει περισσότερο ελαστικός και συζητήσιμος στο θέμα του Κοσόβου, όπως αποδείχθηκε άλλωστε από την μη υποτροπή των πρόσφατων επεισοδίων σε θερμή στρατιωτική σύγκρουση, χάρη στην παρέμβαση της ΕΕ πρωτίστως.

Η ΕΕ και Η Ελλάδα  είναι γνωστό ότι επιθυμούν την λείανση των Εθνικιστικών αντιθέσεων και τάσεων στα  Δυτικά Βαλκάνια και την μη κακόβουλη επιρροή τρίτων χωρών στην περιοχή ,που έχουν κάθε συμφέρον για την αναζωπύρωση αντιθέσεων και μετουσίωσή τους σε ένοπλες συρράξεις, στην Βαλκανική και σε  αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί η  αυριανή επίσκεψη Δένδια στο Κόσοβο

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ