Εθνικά θέματα

''Τρέχουν'' τα εξοπλιστικά- Παναγιωτόπουλος: Το 2028 τα πρώτα F-35- Το ντιλ με τις κορβέτες

Για τον χρόνο άφιξης των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, αλλά και για το εάν πράγματι τα ελληνοτουρκικά έχουν εισέλθει σε μία «νέα φάση» μίλησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ΕΡΤ. 

Τα πρώτα F-35 θα έρθουν στην Ελλάδα το 2028

Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ θα ενημερώσει τη Βουλή για το πρόγραμμα που θα ενισχύσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη 5ης γενιάς, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα έρθουν περίπου σε πέντε χρόνια.  «Είναι μια σύνθετη διαδικασία η παραγωγή τους αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών» συμπλήρωσε.

Κορβέτες-  το μεγαλύτερό τους μέρος θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα

«Για τις κορβέτες θα παίξει ρόλο στην απόφαση το ζήτημα της ναυπήγησης εδώ. Τέσσερα θα είναι. Το πρώτο εκ των πραγμάτων θα ναυπηγηθεί στο εξωτερικό, τα υπόλοιπα όμως θέλουμε να τα ναυπηγήσουμε εδώ. Δεν είναι απλή υπόθεση. Τα ναυπηγεία θα πρέπει να έρθουν σε κατάσταση να αναλάβουν αυτό το επενδυτικό έργο. Από εκεί και πέρα θα καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις» εξήγησε ο υπουργός.

«Εμείς στείλαμε βοήθεια στην Τουρκία και ήταν... μέρα μεσημέρι»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς έχουν υποδεκαπλασιαστεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη αλλά δεν έχουν εκμηδενιστεί. «Από 1.000 παραβιάσεις τον Ιανουάριο πέσαμε στις 100 το διάστημα από 6 έως 20 Φεβρουαρίου.  Επίσης, δεν έχουν εισέλθει οπλισμένα μαχητικά» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και προέβη στην εκτιμηση ότι η οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν εισέλθει σε νέα φάση.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε μπει σε νέα φάση» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι η Αθήνα ήταν ανέκαθεν έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για την οικοδόμηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά όπως τόνισε με έμφαση «ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει στη σκιά προκλητικής ρητορικής. Πρέπει να γίνει σε κλίμα  ύφεσης».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε με νόημα ότι η Ελλάδα έστειλε βοήθεια... μέρα μεσημέρι και αυτό εκτιμήθηκε στην Τουρκία.

Μας ζητήσαν οι Αμερικανοί την αποστολή των S-300 στην Ουκρανία αλλά δεν μπορούμε να αποδυναμώσουμε την αμυντική μας διάταξη

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε για το αν ο Μπλίνκεν ζήτησε την αποστολή των ρωσικών πυραύλων S-300 στο Κίεβο.  Σε όλες τις συναντήσεις οι Αμερικανοί ζητούν την ενίσχυση της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν μας ζητήθηκε η αποστολή των ρωσικών πυραύλων. «Δεν μπορούμε όμως να αποδυναμώσουμε την αμυντική μας διάταξη» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική πολιτεία προμηθευτηκε τους ρωσικούς πυραύλους ισχύουν ακόμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ