Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Όχι ένας, ούτε δύο, αλλά... 161 Ισραηλινοί στρατιωτικοί στην Ελλάδα- Για ποιον λόγο;

Δεν είναι και λίγοι... Τι γυρεύουν στην Ελλάδα 161 Ισραηλινοί στρατιωτικοί;

Μα τι άλλο από το να συνεκπαιδευτούν για πρώτη φορά με τους Έλληνες συναδέλφους τους στην Άσκηση Θρακική Συνεργασία στο Πετροχώρι Ξάνθης, αναφέρουν στην στήλη ''Βηματοδότης''  της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα". 

Στην Άσκηση Θρακική Συνεργασία, ήδη συνεκπαιδεύονται και περίπου 380 Αμερικανοί, στο Κιλκίς και στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα Κατοικημένων Τόπων και Ειρηνευτικών Αποστολών  (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) για συνεκπαίδευση  με την 71 Α/Μ ΤΑΞ, επίσης στην Κομοτηνή σε άσκηση Διοικητικής Μέριμνας, στην Αλεξανδρούπολη  για θέματα φύλαξης συνόρων και  εξομοιωτές αρμάτων, στο Λουτράκι για θέματα Μηχανικού Μάχης και στη Θεσσαλονίκη για θέματα Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους.

Οι συνεχείς επισκέψεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τα τελευταία 3 χρόνια και πιο συγκεκριμένα οι προσωπικές σχέσεις με τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστράτηγου Aviv Kohavi έχουν φέρει ως αποτέλεσμα την διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων, ασκήσεων και άλλων δράσεων.

Πιθανή και η συνάντησή του το επόμενο διάστημα και με τον νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστράτηγο Herzi Halevi  με τον οποίο τους συνδέει  και background αλεξιπτωτιστή.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός και τα drones που πετούν μόνον νύκτα

Πετούν πάντοτε νύκτα για λόγους ασφαλείας, έχουν μεγάλη εμβέλεια, μπορούν να καταγράψουν τα πάντα ότι γίνεται στη γη και στη θάλασσα, αλλά και στον ουρανό. Έχουν την βάση τους στη Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Ιδανική βάση για τα UAV MQ-9 Reaper, τα πιο εξελιγμένα drones των Αμερικάνων για να παρακολουθούν τη  γίνεται στο Βορρά έως την Βαλτική (Ουκρανία) και Νότο (Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο).

Την  ημέρα και τα 8 MQ-9  Reaper «ξεκουράζονται» στα υπόστεγά τους, καλά φτιαγμένα στην αεροπορική βάση της Λάρισας. Αυτά θέλησε να δει από κοντά, να μάθει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες η Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Celeste Wallander, η οποία βρίσκεται στην χώρα μας, ως προπομπός του Άντονι Μπλίνκεν.

Μαζί της ήταν ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Ενθουσιάστηκε η Αμερικανίδα από τα MQ-9 για τον τρόπο που επιχειρούν. Μα πιο πολύ ενθουσιάστηκε από την Αλεξανδρούπολη. 

Η Αλεξανδρούπολη ως «Σούδα του Βορρά» Προτού προσγειωθεί στη Λάρισα με ένα από τα δύο C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται εν λειτουργία πήγε στην Αλεξανδρούπολη, όπου της εξήγησαν τη σημασία του λιμανιού για το ΝΑΤΟ και πώς γίνονται από εκεί οι διευκολύνσεις  για αποστολή εφοδίων έως την Βαλτική.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ της εξήγησε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι κομβικό σημείο, ότι εκτός από το λιμάνι, μπορούν να μεταφερθούν εφόδια και πολεμικό υλικό, οδικώς και σιδηροδρομικώς. Έφυγε όπως σας είπα κατενθουσιασμένη και μετέβη από τη Λάρισα και Αλεξανδρούπολη κατευθείαν στο Μαξίμου για τις συνομιλίες Μπλίνκεν- Μητσοτάκη. Να ξέρετε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ, βρήκε την ευκαιρία και της διατύπωσε το αίτημα για την χορήγηση αμερικανικών μεταχειρισμένων C-130 στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ