Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Συναντήσεις Α/ΓΕΕΘΑ-ΥΠΑΜ με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχαν σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου  2022, συνάντηση, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ κ. Αμίρ Έσελ (Amir Eshel). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Νόαμ Κατζ (Noam Katz), σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ.

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε ο διαχρονικός χαρακτήρας της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος-Ισραήλ και η ισχυρή, κοινή θέληση για περαιτέρω ενίσχυσή της, με
γνώμονα την ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκφράστηκε επίσης, η ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο της,  αμοιβαίως επωφελούς, διμερούς συνεργασίας, στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ κ. Amir Eshel.

Κατά την συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, στις ευρύτερες επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού και της παραβατικότητας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και του Ισραήλ για την ασφάλεια και σταθερότητα αυτής.

Αναφέρθηκαν επίσης στην διαρκή εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Χωρών, στο πλαίσιο τόσο του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας   Ελλάδας – Ισραήλ για το Έτος 2022», όσο και του τριμερούς «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ για το Έτος 2022».

Επιπλέον, συζήτησαν για την δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο σύναψης διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Ισραήλ, και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών των δύο Χωρών τόσο στον εξοπλιστικό τομέα, όσο και με την διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων, ασκήσεων και άλλων δράσεων σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε επίσης τόσο στην υποστήριξη της Χώρας μας στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ – Ισραήλ, όσο και στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ισραήλ, όπως και στην συμμετοχή του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Στρατιωτικής Καινοτομίας (International Military Innovation Conference) που διεξήχθη στο Camp Dayan στο Τελ Αβίβ, αμφότερες κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστρατήγου Aviv Kohavi, οι οποίες καταδεικνύουν την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών.

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, δίνοντας επιπλέον έμφαση στις διευρυμένες διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές συνεργασίες μας με τις περισσότερες Αραβικές Χώρες, καθώς και στην σύναψη αμυντικών συμφωνιών στρατηγικής σημασίας με τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ