Εθνικά θέματα

Κ. Φίλης: Κάλλιο αργά παρά ποτέ για του Ελληνικούς υδρογονάνθρακες- Τεράστιες καθυστερήσεις (Βίντεο)

Ο Διεθνολόγος και Συγγραφέας Κωνσταντίνος Φίλης μιλάει για την έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο στην Ελληνική ΑΟΖ, στο  Ράδιο Πρώτο. 

Ο Καθηγητής μεταξύ άλλων τονίζει:  Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι οι Ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων απάντηση στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, γιατί η ενεργειακή στρατηγική δεν μπορεί να ορίζεται από κινήσεις που κάνουν άλλοι. Ούτε μπορεί να ετεροκαθορίζεται η Ελλάδα καθυστέρησε αναίτια και χαρακτηριστικά την διερεύνηση. Εγώ δεν λέω αξιοποίηση γιατί μπορεί να μην είναι αξιοποιήσιμα να μην μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα (...) από το 2011 ο νόμος Μανιάτη είναι που καθορίζει τα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης.

Ο νόμος Μανιάτη έκοψε τα τεμάχια, τα ενεργειακά τεμάχια, προς διαγωνισμό, κάποια από αυτά βγήκαν σε διαγωνισμό. Είχαμε την αποχώρηση δύο εταιριών της Repsol της ισπανικής και της Γαλλικής Total Energies. Το δυστύχημα είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος κατά την άποψή μου, τώρα κάλλιο αργά παρά ποτέ, έχουμε μία χρονική τάξη μεγέθους, ξεκίνησαν οι έρευνες, θα χρειαστεί από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν ένα εξάμηνο για να συλλέγουν τα στοιχεία, εν συνεχεία στο καλό σενάριο περί το 2025 στις αρχές του 2025 θα ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις και αν όλα πάνε πρίμα το 2028 θα μπορούσε η Ελλάδα εφόσον υπάρχουν δυνατότητες παραγωγικές και είναι εκμεταλλεύσιμα τα αποθέματα και δεν είναι σε μεγάλα βάθη και δεν είναι μεγάλο το κόστος και ούτω καθεξής, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παράγει η ίδια το δικό της φυσικό αέριο. 

Στην Τουρκία στην οποία αναφερθήκατε, μιλάμε για το Δυτικό κομμάτι της Κρήτης, μιλάμε για το νοτιοδυτικό κομμάτι της Κρήτης εγώ αναμένω κάποια αντίδραση από πλευράς Λιβύης στην λογική κάποιο διαβήματος ή κάποια διακοίνωσης στην Ελλάδα ότι δήθεν ένα μέρος αυτού αφορά σε υφαλοκρηπίδα της Λιβύης. Ενδεχομένως επίσης περιμένω την επιτάχυνση των εργασιών ερευνών ή ακόμα και γεωτρήσεων στο κομμάτι του Τουρκολιβυκού συμφώνου που βρίσκεται στη Λιβύη αλλά μιλάμε για το Δυτικό ξαναλέω και νοτιοδυτικά τμήμα της Κρήτης και όχι για το ανατολικό ή το νότιο το οποίο σύμφωνα με τους Τούρκους πάντα θα μπορούσε να τους ενοχλεί (...) με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία, με την ανασφάλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή διάχυτη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο είναι πάρα πολύ σημαντικό Ελλάδα και Κύπρος να έχουν παραγωγικές δυνατότητες, διότι θα είναι ενδεχομένως οι μοναδικές ή από τις μοναδικές από τις λίγες εγχώριες πηγές για την Ευρώπη.

Και η Ευρώπη θα εξακολουθεί να εισάγει ενέργεια και μετά τον μετριασμό ή τον εκμηδενισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία. Τώρα σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, η δική μου άποψη όπως την έχω διατυπώσει και στο βιβλίο μου άρα σε σχετικά ανύποπτο χρόνο, ήτανε λίγο πολύ, μετά το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, η επέκταση των χωρικών υδάτων πρέπει να γίνει κλιμακωτά, Πρέπει να ξεκινήσει από τα νότια της Κρήτης, να συνεχίσει με το τμήμα της ανατολικής Μεσογείου που αφορά στην αιγυπτιακή συμφωνία, τα Ηπειρώτικα σημεία και να αφήσεις τελευταία σφαίρα στην θαλάμη το Αιγαίο (...) Δεν ξέρω αν υπάρχει μία τέτοια διάθεση από ελληνικής πλευράς, δεν ξέρω αν κάνω αυτό μπορεί να συμβεί πριν τις εκλογές. Πάντως ακόμα κι αν δεν μπορεί να συμβεί η δική μου θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μία Εθνική συναίνεση γύρω από αυτά τα ζητήματα να υπάρξει μία συναπόφαση έτσι ώστε ακόμη και μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από τη μορφή και τη σύνθεση της κυβέρνησης στην Ελλάδα, να έχει δεσμευθεί να έχει πάρει σε μία δέσμευση, ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση στρατηγικής η οποία δεν είναι σε απάντηση όσων κάνει η Τουρκία, ξαναλέω, πρέπει να είναι ανεξάρτητη από αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία. 

 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

https://youtu.be/D9x_tmMUbzo

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ