Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Καθηγητής Συρίγος: Γιατί η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι κίνηση ΜΑΤ αλλά χρειάζεται σχεδιασμό & μεγάλη προσοχή (Βίντεο)

Σε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για την σημασία της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μας, που όπως γνωρίζουμε είναι υπέρμαχος εδώ και χρόνια, αλλά και στον τρόπο που πρέπει να γίνει η επέκταση αυτή, με σωστό σχεδιασμό, ενημέρωση των συμμάχων και γενικά των διεθνών παικτών αλλά και μεγάλη προσοχή λόγω της απειλής πολέμου της Τουρκίας, προχωρά ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου πανεπιστημίου Κύριος Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον Παναγιώτη Τζένο και τα Παραπολιτικά FM. 

Είναι, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο, η κίνηση εκείνη που ουσιαστικά επιλύει και το πρόβλημα της οριοθέτησης τονίζει ο κ. Συρίγος, αφού μόνο με την επέκταση το 72% του Αιγαίου περνάει σε Ελληνική κυριαρχία όμως χρειάζεται προσοχή. Υπάρχει μόνο μία δίοδος σε διεθνή χωρικά ύδατα που ενώνει το βόριο με το Νότιο Αιγαίο, μια λωρίδα 6-7 μιλίων που πιθανόν θα πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με της χώρες που χρησιμοποιούν αυτό τον διάδρομο ώστε να παραμείνει διεθνή χωρικά ύδατα αναφέρει ο κύριος καθηγητής απλά ως παράδειγμα της προετοιμασίας που πρέπει να υπάρξει από την Ελληνική πλευρά για το θέμα της επέκτασης, το τονίζουμε και στο Αιγαίο και όχι μόνο στην Νότια Κρήτη που έχει ανοίξει τελευταία μια συζήτηση. 

Ο Καθηγητής αναφέρεται και στις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκκίνηση ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ουσιαστικά από το Τέναρο έως και, συμπεριλαμβανομένης, την Νοτιοδυτική Κρήτη. 

Είναι σαφής η σημασία της κίνησης τονίζει ο κ. Συρίγος, μόνο το ότι δεν έχει ξαναγίνει μια αντίστοιχη δείχνει την σημασία της κίνησης αυτής. Επίσης εξηγεί γιατί τώρα; Τι ρόλο παίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου αλλά και η ανάγκη της Ευρώπης για νέα κοιτάσματα εκτός Ρωσικής επικράτειας. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ