Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ξαναχτύπησε ο φιλότουρκος Μπράιζα: Δεν είναι βιώσιμος ο EastMed- Το φ/α Κύπρου-Ισραήλ να μεταφερθεί στην Τουρκία

Ο πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα (Matthew Bryza) έκανε μια εντυπωσιακή ομολογία για την Τουρκία, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ. Δηλώνοντας ότι το Μεσογειακό Ενεργειακό Φόρουμ ιδρύθηκε για να απομονώσει την Τουρκία, ο Μπράιζα επέκρινε τον EastMed και είπε ότι η πιο λογική επιλογή θα πρέπει να είναι ένας αγωγός μέσω Τουρκίας.

Ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έκανε σημαντικές δηλώσεις για τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed.

Μιλώντας σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα, ο Μπράιζα επέκρινε τον EastMed. «Πρώτον, δεν έχει νόημα ως προς το εμπορικό του μέγεθος. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή επιλογή μεταφοράς φυσικού αερίου. Με μικρότερους αγωγούς από Κύπρο και Ισραήλ, το φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί στην Αίγυπτο και από εκεί μπορείτε να μεταφέρετε υγροποιημένο φυσικό αέριο οπουδήποτε».

Δηλώνοντας ότι η πιο λογική επιλογή από εμπορική άποψη θα πρέπει να είναι ένας αγωγός μέσω της Τουρκίας, ο Μπράιζα είπε, «Η Τουρκία είναι μια τεράστια αγορά με αυξανόμενες ανάγκες. Νομίζω ότι είναι η πιο λογική προσέγγιση για την Κύπρο και το Ισραήλ να στείλουν μέρος του φυσικού τους αερίου προς την Αίγυπτο και μέρος προς την Τουρκία, αυτή είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή».

Ο Μπράιζα πρόσθεσε ότι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων γύρω από το νησί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομολογώντας ότι το Μεσογειακό Ενεργειακό Φόρουμ ιδρύθηκε για να απομονώσει την Τουρκία, ο Μπράιζα είπε, "Όλα αυτά αλλάζουν. Ίσως η συμμετοχή της Τουρκίας στο φόρουμ ως παρατηρητής να μειώσει την ένταση».

Ο Μπράιζα δήλωσε ότι η απόσυρση της υποστήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν από τον EastMed μπορεί να σημαίνει διαφορετική κατανόηση της δυναμικής που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η εικασία μου είναι ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν θέλουν ηρεμία στην περιοχή όσον αφορά την Τουρκία», είπε ο Μπράιζα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ