Εθνικά θέματα

Στρατηγός Δασκαλάκης: Οι Τούρκοι χτυπούν όταν έχουμε δικά μας εσωτερικά προβλήματα όπως “νύχτα” επέλεξαν το 1996, το 1974, το 1955, το 1922

Στην ΕΡΤ, στην εκπομπή Έλληνες Παντού'', και στον Θανάση  Χούπη, μίλησε ο κύριος Ιπποκράτης Δασκαλάκης, Αντιστράτηγος (εα) και Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο.

 “Οι Τούρκοι χτυπούν όταν έχουμε δικά μας, εσωτερικά προβλήματα… Όταν δεν έχουμε πολιτική και κοινωνική συνοχή, όταν αντιμετωπίζουμε εσωτερικές περιπέτειες και διχασμούς… Αυτή τη “νύχτα” επέλεξαν το 1996, το 1974, το 1955, το 1922… Έχουμε μπροστά μας μια περίεργη περίοδο, με πιθανόν πάνω από μια εκλογικές αναμετρήσεις και κάποια “κενά” διαστήματα, που αναγκαστικά θα υπάρξουν, λόγω της διαδικασίας… Πρέπει από τώρα, ομονοούντες, να βρούμε τον τρόπο ώστε, εκείνη την περίοδο, να έχουμε την πιο σταθερή θέση και ετοιμότητα αντιμετώπισης της Τουρκίας, ανεξάρτητα αν στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται υπηρεσιακή ή κανονική κυβέρνηση…”.

Από το 2016 και μετά παρατηρείται μια στροφή της Τουρκίας σε μια πιο διαφορετική πολιτική. Αυτή την στροφή την διακρίνουνε όλοι οι αναλυτές. 

Αν πάμε πιο πίσω θα δούμε ότι τα ίχνη αυτά υπήρχαν, ακόμη από τον Πρόεδρο Οζάλ και είναι φυσικό και λόγω της θέσης και της ιστορίας της Τουρκίας και λόγω του δυναμισμού, παρότι έχει τα ασθενής της πόδια στην οικονομία και στην κοινωνία. 

Ανησυχεί όλους τους Δυτικούς, που καταλαβαίνουν πως αργά η γρήγορα η Τουρκία θα μεταπηδήσει σε ένα άλλο στάδιο. Το θεωρούν  αναπόφευκτο, αλλά πιστεύουν παράλληλα πως μπορούν να το καθυστερήσουν και να στηριχτούν ακόμη πάνω της, που αυτή τη στιγμή είναι η αναχαίτιση της ρωσικής προκλητικότητας. 

Θα κριθεί ο κος Ερντογάν μετά από δεκαετίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να τρώει το χαστούκι που θα θέλαμε να δεχτεί ο ίδιος αλλά και η πολιτική του ηγεσία. 

Η Τουρκία σιγά σιγά δομεί το δικό της αφήγημα, ώστε να έχει όλα τα στοιχεία εάν χρειαστεί και κρίνει πως είναι κατάλληλο να κινηθεί σε πολεμική ενέργεια κατά της Ελλάδας. 

Αυτά τα στοιχεία είναι η διεθνής καταγγελία της χώρας μας, η δημιουργία μιας ιστορίας ότι οι Έλληνες έχουν κάνει όλες αυτές τις παραβάσεις, ώστε αύριο να μπορέσει να δικαιολογήσει μια στρατιωτική ενέργεια. 

Εάν θα κάνει το επόμενο βήμα και ποιο θα είναι, κανείς δεν μπορεί να ξέρει και πιθανόν και ο ίδιος να μην έχει πάρει ακόμα την απόφαση. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ