σκόπια
Εθνικά θέματα

Σκόπια: Αποποιούμαστε τη μακεδονική σλαβική διάλεκτο της Αιγαιακής Μακεδονίας (Ελλάδα)

«Με τη μονομερή δήλωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στην πραγματικότητα, αποποιούμαστε το ιστορικό και επιστημονικό γεγονός ότι οι (σλαβο) μακεδονικές διάλεκτοι από την Αιγαιακή Μακεδονία, τη σημερινή Ελλάδα, αποτελούν τη βάση των Παλαιοσλαβικών και Εκκλησια-σλαβικών γλωσσών από την Κυριλο-μεθοδική εποχή της κωδικοποίησής τους», δήλωσε  η ακαδημαϊκός Κάτιτσα Κουλάφκοβα μετά τη σημερινή δημοσίευση  ολόκληρου του κειμένου αυτής της δήλωσης  των Σκοπίων στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

 

Για την καθηγήτρια Έλκα Γιάτσεβα- Ούλσαρ από το Ινστιτούτο Μακεδονικής Γλώσσας «Krste Petkov Misirkov», αυτή η δήλωση είναι ντροπή για τη διπλωματία, για την επιστήμη της μακεδονικής γλώσσας, για το Κοινοβούλιο και για τη Βόρεια Μακεδονία και τους «Μακεδόνες» γενικότερα.

Το έγγραφο που έστειλε σήμερα η κυβέρνηση των Σκοπίων στην ΕΕ αναφέρει τα εξής:

 «Η λογοτεχνική μακεδονική γλώσσα κωδικοποιήθηκε το 1945. Σύμφωνα με τις γνώσεις που καθιερώνονται με πράξεις, τις ευρέως αποδεκτές θεωρίες και εμπειρικές έρευνες των σύγχρονων παγκόσμιων σλαβικών και γλωσσολογικών επιστημών, η μακεδονική γλώσσα, ως σλαβική, έχει τη δική της γλωσσική, χωρική και χρονική συνέχεια. Αυτή η συνέχεια βασίζεται στην ιδιαίτερη ανάπτυξη των διαλέκτων που βρίσκονται στη βάση της και διαδόθηκαν στο έδαφος της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η μακεδονική γλώσσα ορίζεται ως μια σλαβική γλώσσα, η οποία ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών, η οποία με τους αιώνες αναπτύχθηκε, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε μια υπερδιαλεκτική, εθνική τυπική γλώσσα του μακεδονικού λαού.

Για την ακαδημαϊκό Κάτιτσα Κουλάφκοβα , η χωροχρονική συνέχεια της μακεδονικής γλώσσας σημαίνει την ύπαρξή της εκτός του χώρου της σημερινής χώρας της  Βόρειας Μακεδονίας και εκτός της σύγχρονης εποχής.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαρνηθεί την ιστορική της εξέλιξη και τον ρόλο που έπαιξαν οι σλαβομακεδονικές διάλεκτοι στην ανάπτυξη των σλαβικών γλωσσών. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει τις μακεδονικές διαλέκτους στις γειτονικές χώρες. Και κανείς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να απαρνηθεί τη μακεδονική μειονότητα στη γειτονιά και στον κόσμο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ο ρωσικός Στρατός βγάζει τα "γάντια"! Κατέρριψαν MiG-29 & Su-24- Ισοπέδωσαν τον σταθμό ραντάρ των S-300- Ουκρανοί: Καταστρέψαμε ρωσικά Τ/Θ αξίας 20 εκατ. (Βίντεο)

Ουκρανός Υπουργός Αμύνης: Βρήκαμε τον τρόπο και καταστρέφουμε τα ιρανικά drones, μεγάλη επιτυχία! Καντίροφ: Επελαύνουμε...
Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...