Εθνικά θέματα

Συνάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με τον ΥΠΑΜ της Σλοβακίας Γιαροσλάβ Νάντ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μετέβη σήμερα 2 Ιουνίου 22, στην Μπρατισλάβα, στο πλαίσιο επίσημης επισκέψεως, κατόπιν προσκλήσεως του Σλοβάκου ομολόγου του κ. Γιαροσλάβ Ναντ (Jaroslav Nad).

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να εντείνουν την αμυντική συνεργασία προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών και να διερευνήσουν τομείς αμοιβαία επωφελών έργων μεταξύ των αμυντικών τους βιομηχανιών.

Επίσης, συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και αμφισβητεί την σταθερότητα της Ευρώπης, ενώ επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα για συνέχιση της ακλόνητης υποστήριξης προς την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο.

Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ναντ τόνισαν οι δύο χώρες καταδικάζουν όλες τις αναθεωρητικές ενέργειες, οι οποίες έχουν καταστεί σημαντική απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές, στις οποίες έχει βασιστεί η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, συμφώνησαν για την ανάγκη στενής συνεργασίας και αμοιβαία ενισχυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών, λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον ασφαλείας.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αμυντικές προτεραιότητες των δύο Χωρών και οι προσπάθειες για την αύξηση των αμυντικών τους προϋπολογισμών και τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών τους δυνατοτήτων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι για την ταχύτερη επίτευξη αυτού του στόχου, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο έλλειμμα και οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές μας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις τρέχουσες ανάγκες ασφάλειας και το γεωπολιτικό περιβάλλον.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις έχουν οξυνθεί πρόσφατα, εξαιτίας προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά της Ελλάδας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι το εξαιρετικό αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης, αντανακλά την ισχυρή βούληση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Σλοβακίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο Χωρών.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ